Exclusief voor abonnees

"De Bilde is klaar voor een culturele revolutie onder analisten"

PHOTO NEWS

Gilles De Bilde zat in Stadion. Onverminderd met de grimas van de begenadigde vlegel die hij als voetballer was. Sentiment noch hysterie. Hoofdstedelijk neutraal van DNA spaarde hij het houten staketselvoetbal van Anderlecht niet. De boosaardige schlemiel Dierick werd net niet het riool ingetrapt, maar het misprijzen voor deze dolende scheids was sprekend.    

Jarenlang mijn geliefde voetbalnozem. Kort van stof, warm van hart. Het verheugde me dat hij in het corpulente koor van analisten een plaats had veroverd. Mijn tenor. Geboren om liederen van Schubert te zingen, maar er is helaas wat vrieskou over zijn romantiek gevallen. Gilles is nu vooral vertolker van structurele achterdocht. Daar hebben we er te weinig van. Analisten concurreren in systeemdenken. Over de onzincode van Hein Vanhaezebrouck raken ze niet uitgeluld. Malicieus misverstand: analisten horen huisvrouwen te raken. Zoals Rik De Saedeleer destijds. Academisme deugt niet. Verzuipen in de bodemloze humor van Jan Boskamp ook niet.  

Het voetbal wentelt zich in incestueuze gezelligheid. De niet gefloten strafschop van Dierick blijft een fait-divers. Antwerp haalt nog meer duisternis binnen met het aanstellen van sportief manager John Bico, maar tot filering van deze mercantiele voodoo komt het niet. Voetbal moet gezellig blijven en dan volstaan vage verdachtmakingen.

Gilles De Bilde heeft het niet zo voor praatjes bij kaarslicht. Lieve deskundige, maar talent voor kneuterigheid  heeft niet zijn prioriteit. Toch liever Einzelgänger. Gevoel voor camaraderie, dat wel, maar het mag niet geïnstitutionaliseerd worden. De Bilde is klaar voor een culturele revolutie onder analisten. Alleen, hij weet het zelf nog niet.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis