Exclusief voor abonnees

"De beul van glas is zelf scherf geworden"

photo_news

Vincent Kompany is zo goed als afgeschreven voor het EK in Frankrijk. "Van deze blessure komt hij niet tijdig terug." Het is niet eens een gewaagde voorspelling, maar toch piept een klein stemmetje in mij: Kompany komt altijd terug. De vraag is: moet hij dat nog willen?

Zijn blessure in de wedstrijd Real-ManCity had iets pathetisch. Alweer hij... Een strompelende captain het veld zien aflopen is cartoongevoelig. De lach op uitbreken. Er is iets mis met het gebeente van Kompany. Enkel, kuit, hamstring, ze lijken behekst. Voetballen van blessure naar blessure kan in provinciale reeksen, maar niet hogerop. Een half seizoen uit roulatie alla, maar niet die eeuwige jojo van drie weken in de ploeg en weer zes weken aan de kant. Dan ontbreekt ook de solide basis voor een EK.

De Rode Duivels zijn voor Vincent Kompany een heilige graal. Hij die zo graag Belg wil zijn, vindt er een deel van zijn identiteit terug. Plaatsvervangende romantiek ook. Maar de graal verplicht tot oprechtheid en discipline. Je kan ze niet bedonderen.

Kompany staat nu voor de moeilijkste uitdaging van zijn voetballeven: neen zeggen tegen zijn Rode Duivels. De acceptatie dat zijn wispelturige blessuregevoeligheid een stoorzender is op een EK is voor deze ouwe Belg niet vanzelfsprekend. In een hachelijke bezinning zal veel verdrongen moeten worden. Trots en eerzucht, jeugdsentiment en goedaardig nationalisme. Een spierletsel doet duizend keer minder pijn.

De beul van glas is zelf scherf geworden. Dan wordt rondlopen in een sixpack ook lichtelijk potsierlijk.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis