Exclusief voor abonnees

"Dank Serge"

MARC GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Na een avond van vreugdetranen, opgestoken haren, duizelingwekkende splits en decolletés, goud en schater kwam de ochtend van de dood: oud-wielerkampioen Serge Baguet overleden, 47 jaar. Dieper tot de existentie van sport kom je niet: glorie en drama, extase en stilte verenigd in een etmaal. Van Brugge naar Sint-Lievens-Houtem is een ademstoot.

Montluçon, juli 2001. Serge Baguet wint in een spurt met drie de Touretappe. Hij moet huilen. Vervolgens valt hij in de armen van ploegleider Jef Braeckevelt. Ook de oude nestor weent. Zijn tranen hebben zich letterlijk naar de oppervlakte geploegd, weerbarstig, maar ontembaar. De innigheid van hun omhelzing is het meest aangrijpende beeld uit de Tourhistorie. Gebroken onzegbaarheid van wederzijds geluk. Braeckevelt: hypergevoelig vadertype zonder woorden. Dat was hij ook voor Andrej Tsjmil. Natuurmens die alleen de taal van zijn dorp spreekt. Slim en sluw, maar volstrekt authentiek in zijn liefde voor de koers. Voor zijn renners vooral. Van populisme heeft hij nooit het bestaan gekend. Jef bleef stug in de communicatie. Maar wat een heerlijke, lieve vakman.  

Dakwerker Baguet was door Braeckevelt voor een tweede carrière teruggeroepen naar het peloton. Serge al even ongepolijst, maar met evenveel liefde voor de fiets. Zij die met hem op fietsstage in Spanje gingen, raken niet uitgespraat over zijn kennis van en passie voor het miniemste detail. Professor doctor Serge Baguet.  

Hij gloeide tijdens fietsvakanties met het enthousiasme van een catacombechristen. Man met missie. Tot de dag dat darmkanker hem middendoor brak. En de flandrien pur sang alleen nog een verleden had. Dank Serge.     

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis