"Coronacrisis bedreigt democratie”: Nobelprijswinnaars, wereldleiders en ook deze Belgen slaan alarm in open brief

(Archieffoto)
iStock (Archieffoto)
De coronacrisis vormt wereldwijd een bedreiging voor de democratie. Dat zeggen meer dan 500 wereldleiders, activisten, ngo’s en Nobelprijswinnaars in een open brief. Veel regeringen hebben als gevolg van de coronacrisis noodbevoegdheden gekregen, waardoor volgens de ondertekenaars mensenrechten en politieke rechten in het gedrang komen.

De brief, getiteld ‘Een roep om de democratie te verdedigen’, is een initiatief van het Internationaal Instituut voor Democratie en Electorale Assistentie (IDEA) in Stockholm en het Nationale Fonds voor de Democratie in Washington. Meer dan 70 pro-democratische instellingen, 13 Nobelprijswinnaars en 62 voormalige staats- of regeringshoofden hebben er hun handtekening onder gezet.

Ook verschillende Belgen zetten hun krabbel. Het gaat onder anderen om Europarlementsleden Guy Verhofstadt (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) en CD&V-senator Sabine de Bethune.

Doel van de brief is om bewustzijn te creëren en burgers op de been te brengen om burgerrechten te beschermen, in het bijzonder die van minderheden en "kwetsbare groepen", aldus IDEA. "De huidige pandemie vormt een enorme wereldwijde bedreiging voor de democratie", staat in de brief. "Autoritaire leiders over de hele wereld zien de coronacrisis als een nieuw politiek strijdperk waarin zij de democratie als zwak kunnen afschilderen en de vooruitgang van de afgelopen decennia kunnen terugdraaien." De brief noemt geen leiders bij naam en toenaam.

Democratie zorgt ervoor dat regeringen door burgers verantwoordelijk gehouden kunnen worden

Internationaal Instituut voor Democratie en Electorale Assistentie (IDEA)

Noodbevoegdheden

Volgens de ondertekenaars dreigt uitholling van de democratie ook voor sommige landen zonder autoritair regime. In de brief staat dat overheden in meerdere democratieën noodbevoegdheden hebben gekregen, zonder garanties dat die op een gegeven moment ook weer worden teruggedraaid.

"De pandemie en de wereldwijde beweging voor rassengelijkheid demonstreren dat democratie belangrijker dan ooit is", aldus IDEA. "De democratie zorgt ervoor dat burgermaatschappijen worden gemobiliseerd, dat ongelijkheid wordt aangepakt, dat beleidsonderwerpen openlijk worden besproken, dat betrouwbare informatie vrijelijk kan worden verspreid, en dat regeringen door burgers verantwoordelijk gehouden kunnen worden.”




12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Er is al decennialang geen democratie meer. De gewone burger wordt wijsgemaakt dat hij in een democratie leeft maar niets in minder waar. En 500 wereldleiders ? 500 ? Komaan zeg.

 • Frans Faes

  Als je ziet wie van bij ons mede ondertekend heeft zal het wel niet veel voorstellen.

 • José verdonck

  In België is de democratie al lang om zeep, een stem van een Waal is meer waard als die van een Vlaming. Dat is toch geen democratie. Dat noemt men onderdrukking van een bevolkingsgroep.

 • Paul Vander cruysse

  Verhofstadt, Peeters ondertekenen deze oproep maar gaan voorbij aan het feit dat het juist hun partijen zijn die volmachten gekregen hebben in België en zo feitelijk een staatsgreep hebben gedaan!!

 • Rudy Jacobs

  de enige schuldige daaraan in belgie zijn al die regeringen,wijs hun met de vinger,zij en zij alleen zijn het die dit land in de afgrond geduwd hebben en beroofden,zij zijn het die de vreemde hierheen halen ,onder verplichting ,dat ze bij papieren op hun moeten stemmen,daar zij allemaal weten de verkiezingen te verliezen en zo ook hun graai geld,belgie heeft helemaal geen democratie,al jaren niet meer.