"Copiloot Germanwings zocht hulp bij tientallen artsen"

Andreas Lubitz.
AP Andreas Lubitz.
Andreas Lubitz, de copiloot die op 24 maart een vliegtuig van Germanwings liet crashen in de Franse Alpen, had al bij tientallen artsen hulp gezocht. Dat heeft een van de aanklagers gezegd.

Volgens openbaar aanklager Brice Robin ging Lubitz, die een geschiedenis van depressie had, voor de fatale crash bij verscheidene artsen te rade. Robin suggereerde daarmee tegenover persbureau AP dat Lubitz aan een nog onbekende kwaal leed, maar kon geen details vrijgeven.

Robin leidt het onderzoek naar de crash van 24 maart, waarbij alle 150 inzittenden omkwamen. Volgens de onderzoekers wachtte Lubitz tot de piloot de cockpit had verlaten, waarna hij vlucht 9525 van Germanwings met opzet liet neerstorten in de Franse Alpen. Lubitz zou met psychologische problemen hebben gekampt, maar die voor zijn werkgever verborgen hebben gehouden.

Robin liet nog weten dat hij het onderzoek volgende week zal bespreken met de nabestaanden van de slachtoffers. Ook beloofde hij inspanningen te leveren om stoffelijke resten zo snel mogelijk over te dragen.

Restanten van het neergestorte vliegtuig.
AFP Restanten van het neergestorte vliegtuig.