"Clinton geeft FBI-directeur Comey de schuld van haar verlies"

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft de schuld van haar nederlaag in de presidentsverkiezingen gelegd bij FBI-directeur James B. Comey. Doordat hij een nieuw onderzoek naar het e-mailgebruik van Clinton heeft aangekondigd, zou hij de schijn van partijdigheid hebben gewekt.

Dat heeft Clinton gisteren gemeld in een 30 minuten durend telefoongesprek met enkele van haar sponsoren, melden The New York Times en persbureau Reuters. "Er zijn veel verschillende redenen waarom de verkiezing niet succesvol was", zou Clinton aan de telefoon hebben gezegd. "Maar, uit onze eigen analyse blijkt dat de brief van Comey voor twijfel heeft gezorgd." Clinton zei aan haar donoren, van wie er sommigen tot 100 miljoen dollar geschonken hebben aan haar campagne, dat ze in veel 'battleground states' een voorsprong had, maar dat ze na de onthullingen van Comey "terugviel in de peilingen en hard moest werken om de voorsprong terug te winnen in het laatste weekend".

Nieuwe e-mails
FBI-chef James Comey maakte elf dagen voor de verkiezing bekend dat op de computer van ex-parlementslid Anthony Weiner nieuwe e-mails ontdekt waren. Eerder onderzoek naar het gebruik van een private e-mailserver door Clinton werd afgesloten met de conclusie dat Clinton zeer onvoorzichtig was geweest, maar niets had gedaan waardoor ze strafrechtelijk moest worden vervolgd. Twee dagen voor de verkiezing liet Comey, opnieuw in een brief, weten dat ook uit het nieuwe onderzoek bleek dat Clinton geen crimineel gedrag vertoonde.

Partijdigheid
Door eerst aan te kondigen dat er onderzoek werd gedaan naar de mails, en door vervolgens tot de conclusie te komen dat zij niks strafbaars had gedaan, zou voor sommige kiezers de bevestiging zijn dat er wel eens sprake kon zijn van partijdigheid. De tweede brief van Comey, waarin werd aangegeven dat Clinton niks strafbaars had gedaan, zou daarmee dus nóg schadelijker voor haar campagne zijn geweest dan de eerste brief.

Doorgestoken kaart
Donald Trump suggereerde in zijn campagne meerdere malen dat er sprake zou zijn van doorgestoken kaart en noemde de nieuwe onthullingen onder meer "het grootste schandaal sinds Watergate". De brieven van Comey zouden dit standpunt extra kracht bij hebben gezet, aldus Clinton. Als gevolg zou zij veel stemmen hebben verloren, onder meer van blanke vrouwen uit de grotere voorsteden.