"Chauffeur wilde net voor ongeval dvd opzetten"

AP
De chauffeur van de bus wilde net voor de fatale crash een dvd opzetten. Dat hebben de gewonde kinderen aan hun ouders en het verplegend personeel in de ziekenhuizen verteld, weten de Zwitserse krant Aargauer Zeitung en onze collega's van Het Laatste Nieuws. Het zou een mogelijke verklaring van het tragische busongeval kunnen zijn. Op de persconferentie werd bevestigd dat deze piste (naast enkele andere pistes) onderzocht wordt na verklaringen van enkele leerlingen.

Het Laatste Nieuws schreef vandaag al dat meester Frank Van Kerckhove van de Sint-Lambertusschool in Heverlee seconden voor het ongeval een dvd naar voren bracht. Volgens bronnen die beide kranten aanhalen, stemt dat overeen met wat de kinderen aan hun ouders en het verplegend personeel verteld hebben.

Een klein moment van onoplettendheid bij het opzetten van de dvd  zou er mogelijk toe geleid kunnen hebben dat de bus de stoeprand raakte en de chauffeur vervolgens de controle over het stuur verloor.

Speculatie
Renato Kalbermatten, woordvoerder van de Zwitserse politie, doet het bericht tegenover de Aargauer Zeitung voorlopig af als speculatie. "Op de videobeelden vanuit de tunnel is zo'n handeling van de chauffeur alleszins niet te zien", klinkt het. De Zwitserse autoriteiten onderzoeken de piste.

Het is onmogelijk dat de kinderen gezien hebben of de busbestuurder al dan niet een dvd wilde insteken op het moment van het ongeluk. Volgens Tom Coremans, eigenaar van Toptours, kunnen de kinderen de bestuurder namelijk niet zien door het ontwerp van de bus.