"Busramp Sierre te wijten aan wanhoopsdaad chauffeur"

belga
De busramp in het Zwitserse Sierre op 13 maart 2012, waarbij 28 doden vielen - onder wie 22 scholieren uit Lommel en Heverlee - was geen ongeval. Het was het gevolg van een bewuste handeling van chauffeur Geert Michiels die het antidepressivum Seroxat gebruikte en een wanhoopsdaad pleegde. Dat is de stelling van Douglas De Coninck, onderzoeksjournalist bij de krant De Morgen. De Coninck stelde zijn boek "De busramp in Sierre: 1 pil, 28 doden" (uitgegeven bij Manteau) vanmiddag voor in de KVS in Brussel. Evy Laermans, de weduwe van Michiels, noemt het boek een "zoveelste slag in het gezicht."

Het boek van Douglas De Coninck reconstrueert de ramprit onder meer op basis van de laatste sms'jes van de chauffeur, de verklaringen van de kinderen in de bus en gegevens van de tachograafschijf. Met die schijf konden onderzoekers de snelheid nagaan waarmee de bus tegen de muur in de tunnel van de Zwitserse autoweg reed.

Een studie wijst bovendien op de gevaarlijke nevenwerkingen van het antidepressivum dat chauffeur Geert Michiels slikte en waarvan hij het gebruik aan het afbouwen was.

Volgens Douglas De Coninck lag buschauffeur Geert Michiels aan de basis van de crash.
photo_news Volgens Douglas De Coninck lag buschauffeur Geert Michiels aan de basis van de crash.
Bewakingsbeelden tonen hoe de hulpdiensten aankomen op de plaats van het ongeval.
belga Bewakingsbeelden tonen hoe de hulpdiensten aankomen op de plaats van het ongeval.

Copiloot Germanwings

"Het is vooral wanneer je alle elementen op een rijtje zet, dat duidelijk wordt dat hier iets anders dan toeval in het spel is", zegt De Coninck. Hij vindt in het boek ook een tiental gelijkenissen met de wanhoopsdaad van copiloot Andreas Lubitz die in maart 2015 een vlucht van Germanwings met opzet liet neerstorten in het zuiden van Frankrijk.

Op de persconferentie bij het verschijnen van het boek kregen ook enkele familieleden van verongelukte kinderen het woord: Olga Leclercq, mama van Eline, Irla Daris, zus van Roma en Paul Schilders, papa van Luc. Ze vonden het verschijnen van dit boek een opluchting, omdat ze van het Zwitserse gerecht nooit afdoende antwoorden op hun vragen hebben gekregen en dit boek wel die antwoorden geeft.

"Hopelijk leidt dit tot een nieuw gerechtelijk onderzoek", zei Irla Daris. "We willen dat dit nooit meer kan gebeuren", zei Paul Schilders. "We willen dat andere ouders niet moeten meemaken wat wij hebben meegemaakt. Dat ons kind ons zo plots en ruw ontrukt wordt. Iets wat ons hele leven lang een litteken zal blijven."

Germanwings-copiloot Andreas Lubitz liet opzettelijk een lijnvliegtuig neerstorten. Hij joeg 149 mensen de dood in.
kos Germanwings-copiloot Andreas Lubitz liet opzettelijk een lijnvliegtuig neerstorten. Hij joeg 149 mensen de dood in.
De bus reed met hoge snelheid tegen deze tunnelwand.
belga De bus reed met hoge snelheid tegen deze tunnelwand.

Weduwe buschauffeur: "Zoveelste slag in het gezicht"

De weduwe van Geert Michiels is niet te spreken over het boek. "De zoveelste slag in het gezicht, de zoveelste wansmakelijke poging om de nagedachtenis aan mijn man kapot te maken. Een onderzoeksjournalist die zich blijkbaar intelligenter waant dan een ploeg Zwitserse experten en magistraten (correctionele rechtbank Sion, Zwitsers Hooggerechtshof, ....) die moesten oordelen of het onderzoek wel degelijk gevoerd werd en keer op keer tot dezelfde conclusie kwamen", laat Evy Laermans optekenen in een schriftelijke reactie.

De vrouw noemt het boek, dat ze zelf nog niet las, de "spreekwoordelijke druppel". Welke stappen ze zal ondernemen, maakte ze nog niet duidelijk.

Evy Laermans.
BELGA Evy Laermans.