"Britten willen 40 miljard euro betalen voor brexit"

photo_news
Groot-Brittannië is bereid om voor het vertrek uit de Europese Unie een bedrag van 36 miljard pond (40 miljard euro) te betalen. Dat hebben drie Britse regeringsbronnen gemeld aan de krant Sunday Telegraph.

Het is de eerste keer dat er van de Britse kant een cijfer genoemd wordt. In Brussel spraken bronnen eerder al over een factuur van 100 miljard euro om de scheiding te regelen.

Aan de Britse bereidwilligheid om 40 miljard op te hoesten, is wel een belangrijke voorwaarde verbonden. De Europese Unie moet de onderhandelingen over de financiën willen koppelen aan een algemeen akkoord over de toekomstige relatie tussen Londen en de EU, en dan vooral rond handel.

'Voorschot'

De Europese onderhandelaars vinden echter dat eerst vooruitgang moet worden geboekt over de scheidingsfactuur, de burgerrechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, alvorens over een vrijhandelsakkoord gepraat kan worden.

Volgens de krant zouden de Britse onderhandelaars een voorstel lanceren waarbij Groot-Brittannië gedurende maximaal drie jaar na de brexit nog een jaarlijkse bijdrage van 10 miljard euro blijft betalen. Die sommen zijn een "voorschot" op de finale factuur. In ruil willen de Britten wel dat de EU-eenheidsmarkt voor hen open blijft.

De Britse premier Theresay May.
ANP De Britse premier Theresay May.