Ga naar de mobiele website
^ Top

"Bewoners Fukushima lopen iets meer risico op kanker"

AP
Mensen die tijdens de ramp in Fukushima zijn blootgesteld aan de hoogste doses straling, lopen iets meer risico om kanker te krijgen dan normaal. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het risico echter zo klein, dat het nauwelijks zichtbaar zal zijn.

Een groep van experts hebben het risico op verschillende soorten kanker in kaart gebracht. Hiervoor zijn schattingen gebruikt van de hoeveelheid straling waaraan mensen zijn blootgesteld, die vlakbij de centrale woonden.

Het gaat om 110.000 mensen, die in maart 2011 allemaal zijn geëvacueerd nadat de kernreactor door een tsunami werd verwoest. Degenen die het meest zijn blootgesteld aan de straling hebben nu één procent meer kans om kanker te krijgen, aldus de experts.

"Het toegenomen risico is vrij klein en in de toekomst is het waarschijnlijk niet mogelijk om te traceren of mensen die kanker hebben ontwikkeld, dit nu hebben gekregen als gevolg van de straling of vanwege andere risico's die mensen lopen door bijvoorbeeld te roken", zegt Richard Wakeford van de Universiteit van Manchesters, een van de auteurs van het WHO-rapport.Meld een bug