"Apple Pay goed voor een procent van betalingen in Verenigde Staten"

AP
In de Verenigde Staten verloopt ongeveer 1 procent van transacties in winkels via Apple Pay. Dat heeft analistenbureau Aite Group becijferd. Apple spreekt zelf van een maandelijkse groei "in de dubbele cijfers".

Apple Pay is ongeveer een jaar actief in de Verenigde Staten. Het betaalsysteem werkt inmiddels ook in het Verenigd Koninkrijk, maar is nog niet actief in de Benelux.

Promotie
Apple heeft nog maar weinig gedaan om zijn betaalsysteem te promoten, tekent Bloomberg op bij een topman van een winkelketen die Apple Pay aanbiedt. Mede daardoor zou het systeem niet zoveel gebruikt worden als retailers vooraf hadden verwacht. Het is onbekend of de groei in de "dubbele cijfers" voor Apple aan de eigen verwachtingen voldoet.

Probeersels
Een aanzienlijk deel van de Amerikaanse gebruikers van een iPhone 6 of 6s, de eerste iPhones waarop het betaalsysteem werkte, heeft Apple Pay op zijn minst een keer geprobeerd. Volgens een recente peiling zou het gaan om 42 procent van de gebruikers, hoewel resultaten sterk verschillen per peiling en per periode.

Concurrentie
De release van Apple Pay heeft geleid tot veel activiteit bij concurrenten. Zo bevat Android 6.0 Googles alternatief Android Pay, terwijl Samsung ook aan een eigen betaalsysteem werkt. Apple heeft zijn systeem om met de smartphone of het horloge te betalen alleen uitgebracht op de iPhone 6 of nieuwer, omdat de transacties een NFC-chip vereisen die eerdere iPhones niet hebben.

AFP