"Antiterreurorgaan OCAD onderzoekt reactorincident Doel"

Verschillende instanties zijn nu bezig om te achterhalen wie de machinekamer in de kerncentrale van Doel gesaboteerd heeft. Bronnen bevestigen dat ook het OCAD, het antiterreurorgaan, zich nu bezig houdt met de zaak. Dat weet VTM NIEUWS-reporter Kenneth Dee.

Zo'n 1.500 werknemers hebben toegang tot de machinekamer, waar de klep met opzet werd open gezet. Volgens Electrabel is dit volstrekt normaal. Veel mensen doen er hun werk en bovendien wordt op die plaats niet met radioactief materiaal gewerkt. Er hangen camera's en het personeel heeft een badge nodig om binnen te geraken. Maar dat maakt het niet makkelijker om te achterhalen wie de reactor saboteerde.

Het is ondertussen nog onzeker wanneer de reactor opnieuw opgestart zou worden. Oorspronkelijk werd gezegd dat de kernreactor op 18 augustus opnieuw zou werken. Maar daar komt Electrabel nu op terug. De turbine moet eerst gecontroleerd worden, maar dat kan nog even duren omdat de turbine eerst moet afkoelen. Pas dan kan onderzocht worden of er schade is. Afhankelijk van hoe groot die schade is, kan een beslissing genomen worden over wanneer de reactor opnieuw wordt opgestart.

ANP XTRA