Ga naar de mobiele website
^ Top

"Amper vlees aan voor boer en slachthuis": sector klaagt over commerciële druk

ThinkStock
Het mag geen excuus zijn voor uitwassen zoals in Izegem, maar de commerciële druk op de slachthuizen is enorm volgens koepelorganisatie Febev. Nog geen 10% van de prijs van een steak gaat naar de slachter. Ook voor de boeren zit er amper vlees aan.

Voor boeren: 2,52 euro

De veeboeren zijn overgeleverd aan het spel van vraag en aanbod en dat heeft uiteraard zijn gevolgen op de prijs die zij krijgen voor een karkas. De vraag naar vlees daalt volgens landbouwexpert Luc Busschaert terwijl het aanbod blijft stijgen. "Spanje is een grote speler op de exportmarkt, waar ook Azië en Zuid-Amerika sterk komen opzetten. Die internationalisering doet onze boeren pijn. Gemiddeld mogen we ervan uitgaan dat 10 tot 20% van de toegevoegde waarde op vlees voor de boeren bestemd is, maar dat kan dus wel wat schommelen. Alleen zitten ze nu wel op hun tandvlees." Ook uit een studie van de FOD Economie blijkt dat de runderboeren de voorbije jaren verlies maken als ze hun werkuren in rekening zouden brengen.

Voor slachthuis: 1,18 euro

De druk op de slachthuizen is de voorbije jaren toegenomen volgens de koepelvereniging Febev. "Er wordt gegoocheld met promo's en lage prijzen, maar dat gaat ten koste van het begin van de keten", zegt gedelegeerd bestuurder Michael Gore. "Door de grootdistributie en de ketens wordt de impact van ons op de prijs heel klein en het is de retailmarkt die de cijfers naar zijn hand zet." Volgens expert Busschaert lopen de slachthuizen ook met een eerder beperkte marge - nog geen tiende van de prijs is voor hen bestemd - niet zoveel risico als de kwekers. "Zij werken toch met langlopende contracten en zijn minder aan schommelingen onderhevig."

Welke andere schakels zitten er nog in de keten en hoeveel verdienen die aan uw stukje vlees? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

Meer over9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pasbet Pasbet

  aan Gino Db daarom dat ze de stallen allemaal in brand steken, om te trekken van de verzekering....laat me niet lachen... de meeste boeren behandelen hun dieren ronduit slecht.

 • Jeff Smulders

  En zo is er altijd wel een reden om zich te ontdoen van hun verantwoordelijkheden. Ben een goed bedrijf en zorg er voor dat er goede controles zijn. Gooi het niet af op de consumptiemaatschappij, u slacht het dier niemand anders. Gino Db. Wat betalen betreft van elk product dat u koopt of verkoopt gaat 35% rente naar de banken. En de politiek is daar verantwoordelijk voor niets meer/minder.

 • Tom A.

  Met z'n allen rechtstreeks bij den boer kopen, simpel... 2 à 3 schakels ertussen uit. In steden is dat moeilijker, ik kijk dan naar den boerenbond. Geen buitenlandse multinational meer nodig.

 • Gino Db

  Krindl je bent verkeerd. Voor een boer zijn de dieren zijn inkomen. Een andere nakomen dat moet dienen om aan de banken te geven. Zelfs zijn kinderen zullen moeten afbetalen. Als een boer zijn dieren slecht behandeld, zit hij in zijn eigen zakken. Bezoek eens een boer. Je bent er welkom

 • petra edens

  Goed nieuws want we weten allemaal dat als de boeren klagen gaat het goed.... Natuurlijk is dat kort door de bocht maar het is wel zo dat ik mij in mijn hele leven niet kan herinneren dat de boeren niet klagen...

Meld een bug