"Amerikanen weten al precies wat er zich heeft afgespeeld"

Brokstukken van de Boeing 777 die donderdag neerstortte.
epa Brokstukken van de Boeing 777 die donderdag neerstortte.
Luttele uren nadat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, meldden Amerikaanse bronnen al uit welk kamp de luchtafweerraket afkomstig was. Maar de Amerikanen weten nog veel meer. Ze zullen die informatie komende weken gebruiken in een vernuftig schaakspel om Poetin wereldwijd te kijk te zetten.

Dat zegt terrorisme-expert Robert Pape, als professor politieke wetenschappen verbonden aan de universiteit van Chicago. Hij is tevens leider van het Chicago Project on Security and Terrorism.

Onder een microscoop
Volgens hem weten de Amerikanen precies wat er zich heeft afgespeeld in het gebied waar de Boeing 777 werd neergehaald. Ze beschikken al maanden over geavanceerde inlichtingensystemen, omdat Oekraïne sinds de crisis onder een microscoop ligt. Pape noemt deze informatiestroom "overweldigend."

Satellieten, infraroodsystemen, slimme fotografische technieken, inlichtingenagenten op de grond, afgetapt radio- en telefoonverkeer en zelfs het uitlezen van radargegevens rond het afvuren van de luchtafweerraket is mogelijk, schetst hij.

Informatie "gezuiverd"
Het is volgens Pape zeker dat de Amerikanen méér weten dan ze nu al naar buiten brengen. Vaak betreft het informatie, afkomstig van soms zeer geheime inlichtingensystemen, die nog geverifieerd en "gezuiverd" moet worden alvorens tot publicatie kan worden overgegaan.

Dat is een zorgvuldig proces waarbij de Amerikanen zich niet in de kaart willen laten kijken, omdat ze dan prijsgeven op welke manieren ze de Russen in de gaten houden. Dat kan de Russen in de kaart spelen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels