"Amerika bewandelt een duister pad": Biden haalt voor het eerst uit naar Trump

Biden met zijn vrouw Jill en ex-president Barack Obama.
reuters Biden met zijn vrouw Jill en ex-president Barack Obama.
"President Obama en ik hebben ons lang stilgehouden", aldus Joe Biden, de voormalige vicepresident van de VS. In een speech voor een denktank uit hij voor het eerst openlijk kritiek op president Donald Trump.

Normaal gezien geven Amerikaanse presidenten en vicepresidenten geen kritiek op hun opvolgers. Maar Joe Biden kon zich tijdens zijn toespraak voor het Center for Strategic and International Studies niet inhouden om dat toch te doen.

Biden, die zich volgens sommigen kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020, stelt dat Amerika een "duister pad" bewandelt en neemt vooral het buitenlands beleid van Trump op de korrel.

Waarschuwing

"Tussen de problemen waar deze regering mee kampt op het gebied van buitenlandse betrekkingen zitten ideologische incoherentie, slechte communicatie en dwalende beslissingen", vindt Biden. Daarbij bekritiseert hij Trump voor het opblazen van de nucleaire deal met Iran en de terugtrekking uit het Trans-Pacific Partnership (het handelsakkoord tussen de VS en enkele Aziatische landen).

Biden waarschuwt ook voor de gevaren van populisme en nationalisme elders in de wereld. "Het is een manier waarmee charlatans hun macht kunnen versterken", zegt hij. "En zo kunnen ze de mechanismen uithollen, die internationaal zijn vastgelegd, om de wereld niet te destabiliseren."   
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Dat zo iemand anderen de les spelt over "destabiliseren" is straf. Zijn Democrats-vriend Michael Moore kan een thriller schrijven over de bemoeienissen van Joe Biden in Oekraïne. De Amerikaanse en de Europese sancties tegen Rusland "wegens de inmenging in Oekraïne" zijn er op vraag van Biden gekomen. Reden: Joe Biden en zijn zoon Hunter hebben een oliebedrijf in Oekraïne, nl. Burisma, en Russische oliebedrijven zijn concurrenten voor Burisma.

 • Willem Piscaer

  Mr. Verfaille woont duidelijk niet in de VS en heeft geen idee waarover hij praat. Ik weet niet welke maatstaf hij gebruikt , maar de beurswaarden zijn niet noodzakelijk een weergave van de economie. En die economie draait in de "democratische" staten veel, maar dan ook zeer veel beter dan de "rode" staten.

 • Sanjiv Seeuws

  Robin Verfaillie - geef eens een voorbeeld waarbij Trump als ‘schitterend’ kunt noemen! Trump is en blijf tegendraads in alles & nog wat en dat noem jij ‘schitterend’?

 • Thierry Vansweevelt

  Trump wil ook maar gewoon vrede met Rusland, Noord Korea, Syrie, israel... Ja Obama heeft een "goede ziekteverzekering" uitgevonden maar dat is gemakkelijk als de schulden daardoor toenemen met getallen die je amper naar het nederlands kan vertalen (12 nullen? ,15 nullen?). Obama heeft op 8 jaar tijd quasi niks gedaan alleen de steden om zeep geholpen. Verwacht dan ook niet direct alles van Trump op een half jaar tijd. Hij heeft nog 7,5 jaar te gaan.

 • John Rogers

  Trump een schitterende president? Schitteren in het tijdperk van extreme stompzinnigheid doet hij zeker.