"Alle terugkerende Syriëstrijders naar gevangenis sturen is onhoudbaar"

Premier Charles Michel maakte vandaag een reeks nieuwe antiterreurmaatregelen bekend.
BELGA Premier Charles Michel maakte vandaag een reeks nieuwe antiterreurmaatregelen bekend.
Hoewel de meeste maatregelen die de regering vandaag aankondigde tegen terrorisme en radicalisering in de goede richting gaan, zijn er twee niet aangepast aan de context. Dat heeft meester Nathalie Gallant, advocate van de vader van Abdelhamid Abaaoud, deze avond gezegd op de RTBF.

Volgens de advocate is de maatregel die bepaalt dat alle terugkerende Syriëstrijders naar de gevangenis moeten, onhoudbaar. "Hoe gaan we een onderscheid maken tussen wie er gaan vechten is en wie er humanitaire hulp is gaan bieden?", vraagt ze zich af. Bovendien is de gevangenis volgens Gallant de gevaarlijkste plaats inzake radicalisering. "Allen samen kunnen ze zich er in de slachtofferrol wentelen en elkaar aanmoedigen."

De advocate hekelt ook het gebrek aan begeleiding van jihadisten in de gevangenissen. "Niets is voorzien om hen voor te bereiden op het leven na de gevangenis."

Een andere nieuwe maatregel die de advocate met de vinger wijst is het elektronisch toezicht voor mensen die ervan verdacht worden naar Syrië te willen vertrekken. "Ofwel hebben we voldoende elementen voor een aanhoudingsmandaat, ofwel hebben we die niet. Maar we kunnen niet zomaar iemand onder elektronisch toezicht plaatsen", klinkt het.

Advocate Nathalie Gallant.
BELGA Advocate Nathalie Gallant.