"Alarmerende verslechtering van mensenrechten in oosten van Oekraïne"

GETTY
Het respect voor de mensenrechten kent een "alarmerende verslechtering" in het oosten van Oekraïne. Ook de mensenrechtentoestand van de Krim-Tataren gaat erop achteruit, zo staat in een rapport van de Verenigde Naties dat gepubliceerd werd in Kiev. In beide gevallen wordt aldus Rusland geviseerd.

Het rapport bevat "talrijke specifieke voorbeelden van gerichte moorden, folteringen, mishandelingen, ontvoeringen, intimidaties en enkele gevallen van seksuele aanranding, die in de meeste gevallen werden uitgevoerd door goed georganiseerde en goed bewapende antiregeringsgroepen in het oosten van het land." Navi Pillay, de Hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten, roept de mensen die invloed hebben op deze groeperingen op om "al het mogelijke te doen om deze mensen af te remmen die vastbesloten lijken het land te verscheuren".

Krim-Tataren
Het rapport, dat de periode van 2 april tot 6 mei behandelt (en dus in principe ook de door "nationalisten" aangestoken brand in Odessa, die veertig mensenlevens eiste, hekelt ook de "intimidaties" tegen en "vervolgingen" van Krim-Tataren, een minderheid op het schiereiland dat onlangs aan Rusland werd toegevoegd. De Krim-Tataren worden onder meer geconfronteerd met "fysieke bedreiging, beperkingen die opgelegd worden aan media en angst voor religieuze vervolging", luidt het.

Verworpen door Moskou
Een maand geleden had dezelfde VN-organisatie de Oekraïense interim-regering, waarvan enkele neofascistische partijen deel uitmaken, ook al flauwtjes opgedragen om sterker op te komen voor het "respecteren van de minderheden" en voor hun gelijkwaardige deelname aan het politieke leven. Het nieuwe rapport werd al meteen verworpen door Moskou. Het VN-rapport kent een "totaal gebrek aan objectiviteit", zo verklaarde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Aleksander Loekasjevitsj. "De tegenstrijdigheden en het gebruik van twee maten en twee gewichten laten geen twijfel bestaan over het feit dat de auteurs de politieke opdracht hadden om de zelfverklaarde autoriteiten in Kiev vrij te pleiten."