"Al zes jaar radioactief lek in Tihange"

BELGA
Besmet water lekt regelmatig uit het desactiveringsbad waarin gebruikte nucleaire brandstof van de kerncentrale van Tihange tijdelijk wordt gelegd om af te koelen. Dat staat in de krant La Libre. Groen en Ecolo eisen dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) "vandaag nog" een FLITS-inspectie uitvoert. Voor Greenpeace is het lek totaal onaanvaardbaar. Electrabel omschrijft het lek als "een non-event".

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) maakte in 2006 al melding van het kleine lek van licht radioactief water, dat ter plaatse behandeld wordt. Electrabel probeerde toen het lek te lokaliseren, maar zes jaar later is er nog geen vooruitgang, aldus de krant. In 2011 werd er gemiddeld 2 liter per dag opgevangen.

"Het probleem wordt beheerd en er is geen enkele externe vervuiling", verzekert het FANC. Het ziet ook geen probleem in het kader van de verlenging van de levensduur van reactor 1 van Tihange tot 2025. Volgens een expert inzake doordringbaarheid moet de kuip vervangen worden.

Maar daar stellen de groenen zich niet tevreden mee. Ze hekelen dat de informatie nu pas uitkomt en vinden dat "te nonchalant" wordt omgesprongen met nucleaire veiligheid. "Elk klein technisch incident wordt gecommuniceerd, maar een jarenlang radioactief lek wordt verzwegen", hekelen Kristof Calvo (Groen) en Muriel Gerkens (Ecolo) in een persbericht. "Waarom werden deze lekken niet opgemerkt en bekendgemaakt bij de stress-tests?"

"Geen invloed"
Volgens Electrabel-woordvoerder Jean-Jacques Pleyers "heeft het lek geen enkele invloed op de veiligheid voor de werknemers, noch impact op het milieu of op de omgeving".

Het desactiveringsbad is opgetrokken uit betonmuren van anderhalve meter dik. De binnenkant is bekleed met inox. Onder de installatie bevindt zich een systeem om een eventueel lek op te vangen. "Dat bad is tien meter diep en bevat 1,5 miljoen liter water. Een lek van een halve liter à twee liter per dag is dus minimaal en vereist geen grote interventie", aldus Pleyers.

De uitbater wijst op regelmatige controles en maakt zich sterk dat ook het FANC verzekert dat het probleem beheerd wordt en dat er geen gevaar is voor externe vervuiling.

Greenpeace
Voor Greenpeace is het lek totaal onaanvaardbaar, aangezien ouderdomsverschijnselen in nucleaire installaties niet te onderschatten risico's inhouden. Greenpeace eist dat de regering terugkomt op haar beslissing en ook Tihange 1 in 2015 sluit.

De milieuorganisatie noemt het voorts "zeer zorgwekkend dat een probleem al een tiental jaar bestaat, maar nog altijd niet is opgelost". Aangezien kernreactoren constant blootstaan aan hoge thermische en stralingsdruk, ontstaan verouderingsverschijnselen, zoals kleine scheurtjes in cruciale componenten. "Die verouderingsverschijnselen zijn zeer moeilijk op te sporen en komen vaak slechts aan het licht wanneer ze tot een fatale breuk van cruciale componenten leiden", waarschuwt Greenpeace.

De milieuactivisten noemen daardoor het 10 jaar langer openhouden van Tihange 1 "totaal onverantwoord". Die kernreactor "moet net als Doel 1 en Doel 2 ten laatste in 2015 gesloten worden", klinkt het. Greenpeace herinnert eraan dat in een straal van 30 kilometer rond Tihange ruim 840.000 mensen wonen.

Provincie Nederlands-Limburg bezorgd
De provincie Nederlands-Limburg is bezorgd over het radioactieve lek in de kerncentrale van Tihange. "De berichtgeving over het lekken van radioactief water uit een bad, waar nucleaire brandstof afgekoeld wordt, is zorgwekkend. Transparantheid en volledige openheid van zaken is van het allergrootste belang. Ik wil precies weten wat er aan de hand is en welke eventuele gevolgen er zijn voor mens en milieu", zegt de gedeputeerde voor Milieu en Energie Bert Kersten (PvdA).