"Al honderdduizend visa ingetrokken sinds start inreisverbod"

Gisteren demonstreerden New Yorkers met Jemenitische roots nog tegen het inreisverbod.
Photo News Gisteren demonstreerden New Yorkers met Jemenitische roots nog tegen het inreisverbod.
Sinds president Trump een inreisverbod uitvaardigde voor mensen uit zeven moslimlanden zijn al meer dan honderdduizend visa voor de Verenigde Staten ingetrokken. Dat heeft de Washington Post vrijdag onthuld, gebaseerd op de verklaring van een landsadvocaat in de federale rechtbank van Alexandria, Virginia. In een reactie houdt het ministerie van Buitenlandse Zaken het op "minder dan 60.000".

Het cijfers van 100.000 ingetrokken visa kwam naar boven tijdens een hoorzitting in de rechtszaak die twee broers uit Jemen hebben aangespannen. Ze arriveerden zaterdag op Dulles International Airport in Washington in het bezit van geldige visa, maar werden als gevolg van het decreet van Trump meteen teruggestuurd.

Daarbij besliste de federale rechter in Virginia dat het Witte Huis een lijst moet publiceren van alle personenen die sinds het inreisverbod "de toegang tot de VS is ontzegd of het land zijn uitgezet". De rechter geeft de federale overheid tot donderdag de tijd om de staat Virginia een dergelijke lijst te overhandigen.

In een reactie op de beslissing van de rechter spreekt het ministerie van Buitenlandse Zaken over minder dan 60.000 visa die door het inreisverbod zijn ingetrokken. Het gaat dan om visa die waren toegekend aan burgers van Iran, Irak, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Dat zijn de zeven landen die onder het inreisverbod vallen.