"Aantal aangiftes van camera's op de werkvloer bijna verdubbeld"

BELGA
De Privacycommissie heeft in 2014 1.194 aangiftes ontvangen van bedrijven voor het plaatsen van camera's op de werkvloer. Dat zijn er 85 procent meer dan in 2013 (643) en is het hoogste aantal ooit. Dat meldt de zelfstandigenorganisatie NSZ vandaag op basis van gegevens van de privacywaakhond.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen wijst de aanhoudende toename van de camera's - in 2013 +36 procent - toe aan het fenomeen van interne diefstallen. Net meer dan de helft van de ondernemingen zou volgens NSZ-onderzoek de afgelopen twee jaar te kampen gehad hebben met diefstal door personeelsleden.

Diefstal door eigen personeel is volgens het NSZ goed voor 40 procent van alle diefstallen in een onderneming. De schade is daarbij "gemakkelijk 10 tot 14 keer hoger" dan bij gewone winkeldiefstal, onder meer omdat personeelsleden over een langere periode kunnen stelen.

Ook zouden met camerabeelden "ellenlange discussies bij ontslagen" vermeden kunnen worden, omdat ze duidelijk bewijs zouden kunnen opleveren.

NSZ roept ondernemers die camera's plaatsen op om dat steeds te melden aan hun werknemers en hen niet voortdurend te filmen. Die melding is wettelijk verplicht.