"Aanslag verijdeld": Drie vrouwen en man opgepakt wegens auto met gasflessen

Politieagenten van de Franse antiterroristenbrigade
REUTERS Politieagenten van de Franse antiterroristenbrigade
In verband met de vondst van gasflessen in een leegstaande auto, zaterdag voor de Notre Dame in Parijs, zijn gisterenavond in de buurt van Parijs drie vrouwen opgepakt, onder wie een dochter van de eigenaar van de wagen. Bij de politieoperatie in Boussy-Saint-Antoine, op 25 kilometer ten zuidwesten van Parijs, raakte een politieagent gewond door een messteek toegebracht door een van de vrouwen. De politie beantwoordde die aanval met een schot, en raakte de 19-jarige vrouw in het been. President Hollande stelt dat met de vondst en de arrestaties een aanslag is verijdeld.

De politie heeft gisteravond ook de compagnon gearresteerd van een van de drie vrouwen die zij eerder die dag hadden opgepakt. Dat is vandaag uit bronnen bij het onderzoek vernomen. De man is bij de Franse inlichtingendiensten bekend als "radicaal islamist".

Zijn broer zit momenteel in de gevangenis wegens banden met de jihadist die in juni in een voorstad van Parijs een politieagent en diens vrouw had gedood. Volgens de Franse president Francois Hollande is met de vondst en de arrestaties "een aanslag verijdeld" en een "(terreur-)groep vernietigd". "Maar er zijn er nog andere", waarschuwde het staatshoofd.

De "geradicaliseerde en fanatieke" vrouwen van 19, 23 en 39 jaar "planden klaarblijkelijk nieuwe gewelddadige acties en bedreigingen", verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve tijdens een persconferentie. De minister, die lof had voor de "voorbeeldige actie" van de speurders en de inlichtingendiensten die een "echte race tegen de klok" was, verklaarde nog dat de agent is opgenomen in het ziekenhuis, maar niet in levensgevaar verkeert.

Waarschuwing
Volgens een politiebron had de politie een waarschuwing gekregen over een risico op aanslagen in de stations van Parijs en in Esonne, het departement waartoe ook Boussy-Saint-Antoine behoort. Het netwerk, dat geleid wordt vanuit het buitenland, plande mogelijk op donderdag een aanslag, aldus de bron nog.

Gasflessen
De 19-jarige vrouw werd gezocht omdat ze de dochter is van de eigenaar van de wagen met gasflessen die werd aangetroffen bij de Notre Dame. Eerder werden in het dossier al vier mensen opgepakt, die gisteren nog steeds in voorlopige hechtenis zitten. "Het gaat om twee broers en hun partners", aldus een bron dicht bij het onderzoek.