37 scholieren uit Mol lopen voedselvergiftiging op in Nicaragua

De Belgen die gisteren in Nicaragua een dag in het ziekenhuis verbleven als gevolg van een voedselvergiftiging, zijn voornamelijk scholieren uit Mol. Het gaat ook om 37 in plaats van 33 slachtoffers. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen van Hans Dekoninck, de voorzitter van het Molse Nicaraguacomité dat de reis samen met de stad Mol organiseert.

Het Nicaraguacomité coördineert de band tussen Mol en het Nicaraguaanse Santo Tomás en organiseert samen met de gemeente Mol een inleefreis met Molse scholieren, die nu getroffen werden door een voedselvergiftiging. De groep met 100 Belgen bestaat uit 70 leerlingen uit de Molse secundaire scholen, leerkrachten en begeleiders van de gemeente Mol en het Nicaraguacomité. Ze leren Nicaragua kennen tijdens een veertiendaags bezoek.

Pollo Frito

"De groep reisde zaterdag vanuit Santo Tomás naar Managua", doet Dekoninck het verhaal. "Zo'n 15 km voor Managua is een groot restaurant 'pollo frito' waar de groep gegeten heeft. In tegenstelling tot de eerdere persberichten heeft iedereen er drank uit gesloten drankverpakkingen gedronken, die zelfs nog verzegeld waren."

"Het vermoeden is nu dat de groenten die bij de maaltijd geserveerd werden niet in orde waren. Ze zagen er normaal uit, maar uit eerste onderzoek van het Nicaraguaanse ministerie van Volksgezondheid zou blijken dat die de boosdoener zijn geweest, al moet dat later nog bevestigd worden."

Volgens Dekoninck werden tijdens de nacht van zaterdag op zondag heel wat mensen ziek. "We contacteerden het ministerie van Volksgezondheid. Dokter Sanchez, een schoonbroer van de Nicaraguaanse ambassadeur in Brussel, was onze medische contactpersoon in Managua. 's Morgens zijn de zieken opgevangen in een gezondheidspost en in een ziekenhuis. Ze verbleven er in het daghospitaal. De meesten kregen ORS-vloeistof om uitdroging te voorkomen, sommigen ook antibiotica. Om 15.30 uur kon de laatste persoon het ziekenhuis verlaten en was iedereen teruggekeerd naar Managua."

De nacht van zondag op maandag verliep erg rustig en niemand kende sindsdien nog problemen. "Ook bij het ontbijt was dat nog het geval", aldus Dekoninck. "Iedereen volgt opnieuw het normale programma. Ik heb om 16 uur Belgische tijd nog contact gehad met de groep en alles verloopt naar wens. Zondag keert de groep terug. Hun vliegtuig landt op Schiphol, in de namiddag is iedereen terug in Mol." (belga/mvdb)

 De meesten kregen ORS-vloeistof om uitdroging te voorkomen, sommigen ook antibiotica. Om 15.30 uur kon de laatste persoon het ziekenhuis verlaten en was iedereen teruggekeerd naar Managua