"21 doden bij zware gevechten in Marioepol"

Oekraïense troepen in de zuidelijke havenstad Marioepol.
AP Oekraïense troepen in de zuidelijke havenstad Marioepol.
In Marioepol, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, zijn vandaag gevechten uitgebroken tussen anti-regeringsmanifestanten en leden van de veiligheidsdiensten. Volgens interim-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov vielen er 21 doden: "20 rebellen en één politieagent". Vier "militanten" werden gevangengenomen, aldus Avakov. De plaatselijke overheid spreekt van drie doden en 25 gewonden.

De gevechten braken uit na de viering van Dag van de Overwinning. Met die feestdag herdenken de Russen de overwinning op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De woordvoerder van de manifestanten verklaarde dat de veiligheidsdiensten het vuur hadden geopend op een menigte die was samengekomen aan een politiekantoor dat door "separatisten" bezet wordt gehouden. Zijn verklaring kon niet door onafhankelijke instanties gecheckt worden.

De Oekraïense troepen hebben meerdere pantserwagens de stad in gereden. Marioepol telt ongeveer een half miljoen inwoners en is met zijn haven van groot economisch belang in Oekraïne.

De interim-regering van Oekraïne vreest dat "pro-Russische betogers" de Dag van de Overwinning zullen aangrijpen voor het voeren van "provocerende acties".