1. Biostatisticus Geert Molenberghs: “Volgende week of week nadien is meer dan 50 procent van besmettingen met Deltavariant”
  Play
  41

  Biostatis­ti­cus Geert Molen­berghs: “Volgende week of week nadien is meer dan 50 procent van besmettin­gen met Deltavari­ant”

  De coronacijfers blijven dalen in ons land, maar de Deltavariant is aan een opmars bezig. Bij ongeveer drie op tien besmettingen gaat het momenteel om de Indiase variant of Deltavariant. “We verwachten volgende week of de week nadien over de 50 procent te gaan”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs bij HLN Live. Dat betekent volgens hem dat we toch nog voorzichtig moeten zijn, zeker bij het reizen.
 1. UEFA reageert op protest tegen ‘regenboogverbod’: “Verzoek om stadion in regenboogkleuren te hullen was politiek”
  63

  UEFA reageert op protest tegen ‘regenboog­ver­bod’: “Verzoek om stadion in regenboog­kleu­ren te hullen was politiek”

  Het UEFA-verbod om de regenboogkleuren op de Allianz Arena in München te weren tijdens de EK-wedstrijd van vanavond tussen Duitsland en Hongarije, veroorzaakt een storm van protest en een golf van solidariteit voor de lgbtq+-gemeenschap. Alvast 46 Duitse clubs laten hun stadions schitteren in de regenboogkleuren. De UEFA heeft intussen gereageerd op de heisa: “Sommige mensen hebben het besluit als ‘politiek’ geïnterpreteerd. Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalteam in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland”, luidt het in een statement.
 1. “Met vreemde man in auto, ik hoop dat ik niet word ontvoerd”: Amerikaanse studente vermoord aangetroffen in Rusland na verontrustende sms

  “Met vreemde man in auto, ik hoop dat ik niet word ontvoerd”: Amerikaan­se studente vermoord aangetrof­fen in Rusland na verontrus­ten­de sms

  Catherine Serou (34) stapte vorige week dinsdag nabij een bushalte in de auto van een onbekende in de Russische stad Nizhny Novgorod, 400 km ten oosten van Moskou. De Amerikaanse studente wist niet dat de man die haar een lift gaf, een stevig strafblad had. Ze stuurde nog een verontrustende sms naar haar moeder in de VS. Zaterdag trof de politie haar levenloze lichaam aan in een bosrijke omgeving.
 2. "Steek ze maar zonder zwemvest in die boot": mensensmokkelaars die vluchtelingen met kinderen de Noordzee opstuurden krijgen tot 12 jaar cel
  Koksijde

  "Steek ze maar zonder zwemvest in die boot": mensensmok­ke­laars die vluchtelin­gen met kinderen de Noordzee opstuurden krijgen tot 12 jaar cel

  Vijf leden van een mensensmokkelbende die vluchtelingen met kinderen in gammele bootjes de Noordzee opstuurden richting het Verenigd Koninkrijk, hebben in de Brugse rechtbank celstraffen tot 12 jaar gekregen. Volgens het parket hadden de Iraniërs geen enkel respect voor het leven van de slachtoffers. “Uit één van hun telefoongesprekken bleek dat de vluchtelingen desnoods maar zonder zwemvest op de boot werden gestoken”, stelde procureur Manuel Manderick.
 1. LEZERSBRIEF. “De indruk leeft dat alles weer kan. Maar door corona mag ik niet naar mijn dochter, die vandaag een borstamputatie ondergaat”
  PREMIUM

  LEZERS­BRIEF. “De indruk leeft dat alles weer kan. Maar door corona mag ik niet naar mijn dochter, die vandaag een borstampu­ta­tie ondergaat”

  Bij het begin van de eerste lockdown, in maart 2020, werd deze briefschrijfster oma van een kleinzoontje en kreeg ze te maken met beperkingen op het ziekenhuisbezoek. Daar wordt ze vandaag weer mee geconfronteerd, want terwijl de regering over versoepelingen spreekt, ondergaat haar dochter — de mama van de baby — een borstamputatie. “Door corona gingen er ook al cruciale maanden verloren toen mijn dochter een knobbeltje in de borst ontdekte.” Lees haar brief hier integraal.
 1. EK-finale met 60.000 toeschouwers gaat toch door in Londen, ondanks oprukkende Deltavariant, stijgende coronacijfers en protest

  EK-finale met 60.000 toeschou­wers gaat toch door in Londen, ondanks oprukkende Deltavari­ant, stijgende coronacij­fers en protest

  Ondanks de verspreiding van de Deltavariant in het Verenigd Koninkrijk zal de Britse regering meer dan 60.000 supporters toelaten bij de finale van het EK voetbal in Wembley. Dat is maar liefst 75 procent van de volledige capaciteit. Het gaat om het grootste evenement in 15 maanden en dat op een moment waarop de coronacijfers aan de overkant van het Kanaal terug stijgen.
 1. Israël voert enkele coronamaatregelen opnieuw in vanwege Deltavariant

  Israël voert enkele coronamaat­re­ge­len opnieuw in vanwege Deltavari­ant

  Israël heeft verschillende coronamaatregelen, die eerder afgeschaft waren, opnieuw ingevoerd. Dat heeft alles te maken met een stijging van het aantal besmettingen, veroorzaakt door de Deltavariant, voorheen ook bekend als de Indiase variant. Zo moeten er aan grensovergangen, in ziekenhuizen en op de internationale luchthaven opnieuw mondmaskers gedragen worden. Het ministerie van Volksgezondheid laat woensdag weten dat de maatregelen meteen ingaan.
 2. Vlaming Serge, getrouwd met een man, woont in Boedapest: “Door verbod regenboogkleuren, neemt UEFA net wél politiek standpunt in”
  Play

  Vlaming Serge, getrouwd met een man, woont in Hongarije: “Ik voel me hier minder veilig en ben alerter”

  Langs alle kanten komt er kritiek op de beslissing van de UEFA om de regenboogkleuren te verbieden, die de stad München op de Allianz Arena wilde projecteren. Vlaming en voormalig radio-dj Serge De Marre, die in de Hongaarse hoofdstad Boedapest woont en getrouwd is met een man, begrijpt dat de UEFA geen politiek standpunt wil innemen, maar “door dat niet te doen, nemen ze net wél een standpunt in”, zegt hij.