Vissersschip vaart onderzeese hoogspanningskabel stuk: schadeclaim van 18 miljoen euro
Nieuwpoort/ArnemuidenBij de Veurnse strafrechter heeft zich vrijdagmorgen een Nederlandse schipper moeten verantwoorden na zware beschadigingen aan de Nemo Link, de onderzeese hoogspanningskabel tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Ondanks tal van waarschuwingen en noodsignalen bleef zijn vissersboot maar verder netten op de zeebodem slepen, tot de hoogspanningskabel voor de kust van Nieuwpoort knakte. Er hangen hem alles samen schadeclaims van maar liefst 18 miljoen euro boven het hoofd.
Delen per e-mail
Het incident deed zich voor op 30 april 2018 voor de kust van Nieuwpoort, rond 5.30 uur. “De Nemo Link-hoogspanningskabel was volop in installatie. De kabel lag op dat moment op de zeebodem en moest nog ingegraven worden. Om aanvaringen te vermijden, posteerden tal van wachtschepen rond de kabel ter beveiliging. Ook de Nederlandse Vissersbond was op de hoogte en maakte dit aan de Nederlandse vissers bekend. Het was verboden om er te varen", sprak de procureur op het proces.
Radioapparatuur lag uit, lichtsignalen genegeerd
“Maar plots stevende één schip af op de kabel, de ARM-7 Jan Senior. De radioapparatuur van het schip lag uit en er kon geen contact gemaakt worden met de bemanning. Niemand luisterde naar de gangbare radiokanalen en dat is nochtans verplicht. Ook lichtsignalen hielpen niet. Het schip voer gewoon verder en de sleepnetten bleven hangen in de kabel. Wat verder knakte de kabel door”, aldus het openbaar ministerie.
Tijdens een verhoor verklaarde schipper Jan S. uit het Nederlandse Arnemuiden dat hij wel degelijk op de hoogte was en de netten op tijd gelicht waren. Onderzoek op basis van radargegevens sprak dat volledig tegen. De procureur merkte nog op dat de schipper van de ARM-7 al meermaals voor de Nederlandse tuchtcommissie inzake visserij is moeten verschijnen voor tal van inbreuken de voorbije jaren.
Tot 5 jaar cel mogelijk
De Veurnse procureur eiste een strenge toepassing van de strafwet. Jan S. is enerzijds vervolgd voor het flagrant negeren van Berichten aan Zeevarenden (BAZ) en inbreuken op de wetgeving rond radiocommunicatie op schepen. Daarop staan straffen tot maar liefst 5 jaar cel. Anderzijds werd hij vervolgd voor opzettelijke beschadigingen.
Opvallend is de schadeclaim aan het adres van de schipper en zijn bedrijf. De Japanse constructeur van de onderzeese kabel, Sumitomo Electric Industries, eist 17,7 miljoen euro aan herstelkosten terug. Daarboven komt nog eens zo’n 300.000 euro schadeclaim uit de hoek van opdrachtgever Nemo Link.
Uitgesteld
Over die schadeclaims wordt later geoordeeld, nadat de rechter uitspraak doet over schuld en strafmaat. Na de vordering van het openbaar ministerie en de pleidooien van de burgerlijke partijen werd het proces uitgesteld naar 19 maart wegens juridisch-technische discussies. De verdediging zal nieuwe besluiten opmaken en de burgerlijke partijen willen daar nog op reageren. Een vonnisdatum is nog niet bekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Deze horecazaken bieden takeaway aan in jouw gemeente
Geen zin om te koken, maar wel om jouw lokale horeca te steunen? Kijk dan snel welke horecazaken uit jouw buurt takeaway aanbieden. Of heb je zelf een horecazaak en ga je helemaal voor takeaway de komende weken? Dan zetten wij jouw zaak in de kijker, in onze krant én online. Schrijf je hier in, en wij zorgen ervoor dat heel je regio jou en je heerlijke gerechten weet te vinden! -
PREMIUMBrugge/Oostende
Brugse onderzoeksrechter Christine Pottiez (62) gaat na carrière van 30 jaar met pensioen: “Onopgeloste moord op Ingrid Caeckaert heb ik nooit losgelaten”
De spectaculaire ontsnapping van Ashraf Sekkaki uit de Brugse gevangenis, de arrestatie van de Somalische ‘Piratenkoning’ of het onderzoek naar de Turkse activiste Fehriye Erdal. Het zijn maar enkele van de spraakmakende zaken waarbij de Brugse onderzoeksrechter Christine Pottiez (62) betrokken was. Na een carrière van liefst 30 jaar neemt de Oostendse afscheid. “Ik heb tientallen jaren de misdaad bestreden. Het is tijd voor iets anders", vertelt ze. -
-
Koksijde/De Panne/Nieuwpoort
Politiecontroles hebben positief effect: Vier keer minder fietsers rijden zonder verlichting rond
Gerichte politiecontroles om te kijken of de fietsen van schoolgaande jeugd wel goed uitgerust zijn, blijken een sterk positief effect te hebben. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de lokale politie Westkust (Koksijde, Nieuwpoort, De Panne). Sinds midden november rijden namelijk vier keer minder fietsers zonder verlichting rond dan in de anderhalve maand ervoor. “Tot midden november deden we preventieve controles en vanaf dan repressieve controles. We merken dat onze aanpak écht wel zijn vruchten afwerpt.” -
HLN Drive
Kleine auto kopen? Dit zijn de beste wagens onder 20.000 euro
SUV’s mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment. -
Diksmuide/Roeselare
Politiezones Polder en RIHO slaan handen in elkaar op gebied van slachtofferhulp
Politiezones RIHO (Roeselare, Izegem, Hooglede) en Polder (Diksmuide, Kortemark, Houthulst, Koekelare) gaan voortaan samenwerken op het gebied van slachtofferhulp. “De lat ligt erg hoog en precies om hieraan te kunnen voldoen, is een grote investering in capaciteit noodzakelijk. Dat bereiken we het best door samen te werken”, klinkt het bij de voorzitters van beide politiezones. -
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling.