OLV-kerk Nieuwpoort toont zijn kerkschatten. Foto: Roger de Kerckhove en dochter Benedicte schonken een unieke grafplaat van voorouder Willem de Kerckhove die nog burgemeester van Nieuwpoort is geweest 5 eeuwen terug.
Volledig scherm
PREMIUM
OLV-kerk Nieuwpoort toont zijn kerkschatten. Foto: Roger de Kerckhove en dochter Benedicte schonken een unieke grafplaat van voorouder Willem de Kerckhove die nog burgemeester van Nieuwpoort is geweest 5 eeuwen terug. © GUS

Nieuwpoort toont zijn verborgen kerkschatten: “Een Vlaams Topstuk hing jaren aan de kapstok in een kast”

Nieuwpoort“Niemand heeft er iets aan als ze achter slot en grendel zitten", zegt priester Albert Devloo. Jarenlang lagen kerkschatten verborgen in een brandkast, nu schitteren ze in beveiligde vitrinekasten in de OLV-kerk in Nieuwpoort. Wandel zeker ook even door naar de crypte, want daar zie je zelfs een Vlaams Topstuk. En dan is er nog die grafplaat van een burgemeester uit 1500, die plots is opgedoken.

  1. Ga jij mee schelpen tellen? Met deze handleiding hou je zaterdag vlot een kokkel en een nonnetje uit elkaar
    PREMIUM

    Ga jij mee schelpen tellen? Met deze handlei­ding hou je zaterdag vlot een kokkel en een nonnetje uit elkaar

    Zaterdag 25 maart is het weer zover: we gaan met zijn allen schelpen rapen aan onze kust. Tijdens de Grote Schelpenteldag verzamel je de eerste 100 schelpen die je tegenkomt. Die worden gesorteerd en de resultaten belanden uiteindelijk bij wetenschappers. Een toffe én nuttige activiteit voor het hele gezin dus. Wat moet je weten voor je naar het strand vertrekt? Wij maken van jou graag een volleerd schelpjeskenner.