1. Stephane (54) bekent na half jaar dat hij z'n schoonzoon (28) doodschoot: “Er knakte iets toen hij opnieuw m’n familie bedreigde”
  PREMIUM
  Diksmuide/Nieuwpoort

  Stephane (54) bekent na half jaar dat hij z'n schoonzoon (28) doodschoot: “Er knakte iets toen hij opnieuw m’n familie bedreigde”

  “Hij gooide plots kogels door het raam van mijn bestelwagen.” Tijdens een vier uur durend verhoor heeft Stephane V. (54) uit Nieuwpoort donderdag bekend dat hij z’n schoonzoon Mario Sumaj (28) vorige zomer doodschoot langs een jaagpad in Diksmuide. V. ontkende een half jaar lang achter de moord te zitten, maar ging uiteindelijk door de knieën na een gefaalde leugendetectortest. Hij vertelde de speurders wat er precies gebeurde en waarom hij zijn schoonzoon doodschoot... met zeven kogels.
 2. Filmfanaat Christiaan blikt terug op FFO: “Drie films bekijken per dag, dat is topsport”
  PREMIUM
  Oostende

  Filmfanaat Christiaan blikt terug op FFO: “Drie films bekijken per dag, dat is topsport”

  De vijftiende editie van het Filmfestival Oostende (FFO) klopt af op 48.000 bezoekers. Eén van hen was kinesist Christiaan Dorchain (70), opgegroeid in Oostende maar nu woonachtig in Pervijze. En dat hij veel over heeft voor hét filmgebeuren is al snel duidelijk: om 5 uur opstaan, de eerste patiënten verzorgen en vervolgens richting Kinepolis om drie films per dag te bekijken. Met hem maken we een evaluatie en blikken terug op zijn kippenvelmoment, de slag in zijn gezicht en zijn suggesties.
 1. Nieuwpoort laat beeldengroep van Pieter Braecke versnijden om het te kunnen restaureren
  Nieuwpoort

  Nieuwpoort laat beelden­groep van Pieter Braecke versnijden om het te kunnen restaure­ren

  Omdat het beeld ‘L’esprit de la guerre – voor Emile Verhaeren’ van beeldhouwer Pieter Braecke door de jaren heen zo geïsoleerd bewaard werd in de kelder van het Cultuurhuis in Nieuwpoort moest het versneden worden om uit die kelder gehaald te kunnen worden voor restauratie. “We willen dat beeld, samen met ander werk van Braecke, tentoonstellen”, laat cultuurschepen Ann Gheeraert (CD&V) weten.
 1. Vier jaar cel voor ziekelijk jaloerse man die vriendin zo zwaar toetakelt dat ze hartstilstand krijgt: “Ze kreeg meer slaag dan eten”
  PREMIUM
  Nieuwpoort

  Vier jaar cel voor ziekelijk jaloerse man die vriendin zo zwaar toetakelt dat ze hartstil­stand krijgt: “Ze kreeg meer slaag dan eten”

  Hij ging door het lint omdat zijn vriendin had afgesproken met een jeugdvriend. Zo verklaart een 22-jarige man de drieste feiten die zich afspeelden op 27 juni van vorig jaar. De twintiger takelde de jonge vrouw fysiek zo zwaar toe, dat ze niet veel later een hartstilstand kreeg. Het waren haar collega’s die haar zieltogend aantroffen in de inkomhal van haar woning. Dinsdagochtend kreeg de agressieveling zijn straf te horen. “Ik kende mijn eigen kracht niet”, probeerde hij nog in de rechtbank, met een opvallend excuus van zijn kant.
 1. Diksmuide schrapt een pak sociale woningen in Woumen terwijl er lange wachtlijsten zijn: “Hoe kan je dit verantwoorden?”
  PREMIUM
  Diksmuide

  Diksmuide schrapt een pak sociale woningen in Woumen terwijl er lange wachtlijs­ten zijn: “Hoe kan je dit verantwoor­den?”

  De geplande 76 huurwoningen en 18 koopwoningen in de Steenmolenbeekwegel in Woumen komen er niet. Dat stipte oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe (Vooruit) aan tijdens de gemeenteraad. De bevoegde schepen Geert Dever (CD&V) bevestigde dat maar voegde er in één adem aan toe dat de onderhandelingen wel opnieuw zijn opgestart om daar alsnog 60 sociale woningen te realiseren. Een planning kan ze evenwel nog niet geven. Het bewonersplatform in Woumen reageert furieus.
 2. Kustbaan De Panne krijgt opwaardering: “Kankerplek wegwerken met indrukwekkend nieuw pand”
  PREMIUM
  De Panne

  Kustbaan De Panne krijgt opwaarde­ring: “Kankerplek wegwerken met indrukwek­kend nieuw pand”

  Al meer dan vijftien jaar ligt de hoek van de Nieuwpoortlaan met de Sloepenlaan in De Panne er verloederd bij. Ooit waren daar talrijke horecazaken. Er zijn uiteraard nog wel goede restaurants in die buurt maar op die specifieke hoek krijgen vijf leegstaande panden heel binnenkort een nieuwe bestemming. De plannen zien er indrukwekkend uit. Even verderop plant de gemeente met een private partner nog een bijzonder bouwwerk voor zijn toeristische dienst. Zo krijgt ‘de kustbaan’ in De Panne een boost.
 1. LEVENSVERHAAL. Wielertoerist en vader van twee zonen sterft tijdens beklimming van de Kemmelberg: “Een goedlachse optimist die alles kon, behalve stilzitten”
  PREMIUM
  Veurne

  LEVENSVER­HAAL. Wielertoe­rist en vader van twee zonen sterft tijdens beklimming van de Kemmelberg: “Een goedlachse optimist die alles kon, behalve stilzitten”

  “Ik zal niet te lang blijven plakken zodat we nog naar zee kunnen om vis te kopen. Ik kijk al uit naar een gezellige familieavond. Ik zie je graag.” Met die woorden nam Pieter Vandorpe (51) uit Veurne zondagmorgen afscheid van zijn vrouw Hilde Barra (52). Tijdens de beklimming van de Kemmelberg werd hij onwel, zeeg neer en overleed in het ziekenhuis. “Dat hij de kans niet heeft gehad om te vechten doet ons zo’n pijn”, vertelt zoon Arthur.
 2. Dronken vrouw (36) gooit slagersmes in buik van echtgenoot (55) en riskeert vier jaar cel: “Verwondingen waren potentieel dodelijk”
  Veurne

  Dronken vrouw (36) gooit slagersmes in buik van echtgenoot (55) en riskeert vier jaar cel: “Verwondin­gen waren potentieel dodelijk”

  Een 36-jarige vrouw uit Veurne hangt vier jaar effectieve celstraf boven het hoofd nadat ze op Valentijnsdag vorig jaar haar eigen echtgenoot neerstak met een slagersmes. W.C. had op dat moment bijna 3 promille alcohol in het bloed en gooide diverse keren een mes naar haar man, tot één van de messen effectief in zijn buik belandde. “De verwondingen waren potentieel dodelijk”, sprak de procureur.
 3. Gedaan met uitglijden op de Zeelaan: gemeente gaat voetpaden heraanleggen
  PREMIUM
  De Panne

  Gedaan met uitglijden op de Zeelaan: gemeente gaat voetpaden heraanleg­gen

  De zomer van 2011 was een heuglijke periode voor de gemeente De Panne, met de opening van de vernieuwde Zeelaan. Al maakte de feestvreugde al snel plaats voor kopzorgen toen bleek dat de tegels van de voetpaden te glad en poreus waren. Jarenlang deed het bestuur lap- en tapwerk, tot nu. “We zullen de voetpaden uitbreken en opnieuw aanleggen”, reageert schepen van Openbare Werken Wim Janssens (ACT!E). De ontwerper is alvast aangesteld, maar waarom kreeg de gemeente nooit een schadevergoeding voor zijn lamentabele voetpadtegels?
 1. Knokke-Heist voert als laatste kustgemeente toeristenbelasting in: “Niemand zit erop te wachten, maar we zijn lang gespaard gebleven”
  PREMIUM
  Kust

  Knok­ke-Heist voert als laatste kustgemeen­te toeristen­be­las­ting in: “Niemand zit erop te wachten, maar we zijn lang gespaard gebleven”

  Knokke-Heist voert als laatste kustgemeente een toeristenbelasting in. Dat doen ze in de vorm van een jaarlijks forfaitair bedrag pér slaapplaats. Hoeveel de uitbaters betalen, is afhankelijk van het soort logies. Ook wie zijn tweede verblijf verhuurt, zal de belasting betalen. “Maar dan valt de tweede verblijfstaks wel weg”, duidt burgemeester Piet De Groote (GBL). Het is aan de uitbaters van toeristische logies om te beslissen of ze de toeristenbelasting doorrekenen in hun eigen verhuurprijs. Maar hoe zit het aan de rest van de kust? Een overzicht.