REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

De wrede tragedie die Dolores O'Riordan inspireerde tot de grootste hit van The Cranberries

"Dit lied is onze schreeuw tegen de onmenselijkheid van mens tot mens en van mens tot kind", zei Dolores O'Riordan over de grootste hit van de Ierse band The Cranberries. De betreurde zangeres schreef Zombie zelf, op een akoestische gitaar. De inspiratie kwam van een wrede terreuraanslag in Warrington, waarbij twee kinderen stierven. Dolores schreeuwde haar afkeer uit voor de terroristen van het IRA: "It's not me, it's not my family'.

10 reacties

 • Jurgen Van Den Bergh

  5 jaar geleden
  Inderdaad, Zombie was een draak van een nummer. Linger daarentegen was wel een zeer mooi nummer. Maar dat heeft nooit zo hoog gescoord.
 • Jean West

  5 jaar geleden
  En het had alweer met religie te maken.
 • johanneke li

  5 jaar geleden
  Het is een meesterlijke hit van alle tijden! het zal spijtig genoeg nooit uit de toon vallen
 • Pas Quello

  5 jaar geleden
  Verschrikkelijk lawaai was dat "Zombie". 3 noten op zwaar vervormde gitaar, een drumpartij waar zelfs mijn oma weg mee kon en een vertraagd "jeudelende" zangeres en dat maaaanden op de radio en overal waar je kwam. Het juweeltje van Cranberries ? Linger. Niks anders. Even later is mevrouw, echtgenote en mama amper 46 jaar en al stil voor eeuwig... De dood is nooit rechtvaardig.
 • cecil atherton

  5 jaar geleden
  Duidelijk 1 van die linksen die niet (willen) weten wat het betekent als ze in je hoofd nog steeds vechten. En die ook die meer dan rechtvaardige strijd maar al te graag willen minimaliseren. Het verleden is de toekomst en dat zal ons allemaal heel erg duidelijk worden, ook de struisvogels.