Brugse catchkampioen Bernard Vandamme brengt eerste danceplaat uit: “Als ik de mensheid iets wil meegeven is het om iets met je passie te doen”
MuziekIn het internationale worstelmilieu is Bernard Vandamme (47) een legende. De man is dan ook al sinds zijn vijfde gepassioneerd door de catch. Maar de muziek - die hij ontdekte op de gitaar van zijn vader - was zijn eerste liefde. “Ik heb in heel wat bands gespeeld”, zegt Bernard in Dag Allemaal. “Maar dankzij de huidige muzieksoftware ben ik van niemand meer afhankelijk.”
Delen per e-mail
De woonkamer van Bernard Vandamme - bijgenaamd ‘The Belgian Bomber’ - is deels prijzenkast, deels muziek-studio. “Als kleine jongen tokkelde ik al op de gitaar van mijn vader”, vertelt hij. “Op mijn elfde kocht ik met mijn spaargeld een elektrische gitaar en nadien heb ik verschillende groepjes gehad. Ik schreef al onze nummers zelf. Heavy metal was mijn genre, maar ondanks mijn lange haar ben ik op een bepaald moment bij een skinheadband gaan spelen. Met hen ik heb zeven jaar getoerd en ook drie cd’s opgenomen.”
Kon je leven van de muziek?
Nee, absoluut niet. Maar het is altijd wel een passie van mij gebleven. Net als de catch, waar ik al sinds mijn vijfde elke zaterdag naar keek op ITV. Op mijn negentiende trok ik naar een wrestling school in Florida. Dankzij mijn extravagante look kreeg ik al gauw een profcontract, maar ik was er nog niet rijp voor.
In welke zin?
Ik was een nieuwkomer en heb enorm veel slaag gekregen van de gevestigde catchers. Ik sukkelde van de ene blessure in de andere. Hoewel een worstelcarrière echt een droom was van mij, heb ik meermaals overwogen om ermee te stoppen.
Is alles niet vooraf afgesproken in de catch?
Dat gebeurt, vooral als de match uitgezonden wordt op de televisie en er grof geld te -verdienen valt.
Heb jij goed je boterham verdiend als catcher?
Ik heb er goed van kunnen leven ja, maar ik ben niet binnen zoals een toptennisser of een voetballer. Ik heb wel veel van de wereld gezien in mijn carrière. Ik heb getoerd in 22 landen, waaronder Japan, Pakistan en Finland. Ik heb een programma gehad op Kanaal 2, vier seizoenen Fort Boyard gedaan in Frankrijk en een rol gespeeld in ‘Matroesjka’s’ -omdat ik Russisch spreek.
Hoe komt het dat jij Russisch kent?
Omdat ik mijn tijd nuttig wilde gebruiken op tournee heb ik zes jaar Russisch gestudeerd, drie jaar Spaans en één jaar Arabisch. Talen hebben me altijd enorm geïnteresseerd. Voor mijn muzieknummers heb ik ook altijd zelf mijn teksten geschreven. Dat ben ik blijven doen, ook toen ik door het worstelen geen tijd meer had om op te treden met mijn band of platen te maken.
Heb je nu wel tijd?
Mijn lichaam heeft flink afgezien door het catchen. Ondanks die slijtage heeft het nog enkele jaren geduurd voor ik mentaal klaar was om met worstelen te stoppen. Ik zal altijd wel actief blijven in die wereld, maar niet meer zelf in de ring te stappen.
En dus heb je een nieuwe band samengesteld?
Nee, dat is het net. Tussen het catchen door heb ik wel eens in dancings gewerkt. Zo ben ik in contact gekomen met dancemuziek en daar heb je geen muzikanten voor nodig. Ik heb een goede computer en goede software gekocht en kan hier nu thuis mijn eigen nummers maken. Om mijn eigen catchpromo te kunnen doen, heb ik destijds een opleiding digitaal filmen gevolgd. Ik ben nu van plan om mijn eigen videoclips te maken. (lacht)
Brengt dat wat op?
Met mijn eerste single ‘Aladdin’ heb ik twee jaar geleden 100.000 streams gehaald in Vlaanderen, wat toch niet slecht is. Voor de echte fans heb ik ook een cd uitgebracht, maar het is toch vooral van de digital stores zoals Amazon en Google Play dat ik het moet hebben. Het belangrijkste voor mij is dat ik me creatief kan uiten. Als ik de mensheid iets wil meegeven is het: doe iets met je passie!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMuziek
Gabriel Ríos draagt nieuwe plaat op aan demente vader: "De situatie kan nog jaren aanslepen, maar eigenlijk is hij al weg”
We zijn intussen zeven jaar na zijn monsterhit ‘Gold’, en dat was ook zijn laatste album. Maar vandaag is Gabriel Ríos (42) terug. De dementie van zijn papa deed hem diep graven in zijn jeugd, met als resultaat: ‘Flore’, een eerste latinplaat. Geen happy zomerdansjes à la Daddy Yankee, maar donkere en diepe nummers. Over een man met verdriet, die toe is aan gemoedsrust en ver weg staat van het ‘latino hunk’-imago’ van weleer. “Ik ben me bewust van hoe ik eruit zie, maar ik trek het mij niet meer aan als mensen om die reden naar me komen kijken.” -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
-
PREMIUMMuziek
Van ‘Gimme Gimme Gimme’ tot ‘In The Navy’: waarom muziek uit 1979 nog altijd het populairst is
-
Muziek1
Dj Tiësto is fan van Stan Van Samang: “Wat een eer”
De Nederlandse dj Tiësto (52) kan de muziek van Stan Van Samang (41) wel smaken, zo blijkt. Hij heeft een cover van Stan opgemerkt en die vervolgens via Instagram gedeeld. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Showbizz
De terugkeer van ‘De Leeuwenkoning’ en een feestjaar voor K3: deze films, series en concerten kleuren 2019
2019 belooft een spannend en entertainend jaar te worden als het op films en series aankomt. Zowel in Vlaanderen als internationaal wordt er stevig ingezet op humor, drama en intriges. Hier kijken wij naar uit.
0 reacties