Ludwig von Beethoven: hij begon aan zijn 10de symfonie maar kon het werk niet voltooien voor zijn dood. Nu, bijna 200 jaar later, heeft een team van wetenschappers het werk met behulp van AI vervolledigd. Zaterdag wordt het opgevoerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Ludwig von Beethoven: hij begon aan zijn 10de symfonie maar kon het werk niet voltooien voor zijn dood. Nu, bijna 200 jaar later, heeft een team van wetenschappers het werk met behulp van AI vervolledigd. Zaterdag wordt het opgevoerd. © Getty Images

Beethoven is back: artificiële intelligentie vervolledigt 10de symfonie, maar experts zijn sceptisch. “Computer kan nooit zijn anarchistische kantje nabootsen”

MuziekToen Beethoven bijna 200 jaar geleden stierf, was hij bezig aan zijn 10de symfonie. Veel meer dan wat schetsen en ideetjes liet de componist niet achter, maar een team van experts heeft met behulp van artificiële intelligentie (AI) het werk nu vervolledigd. Zaterdag wordt de symfonie voor het eerst opgevoerd. “Alle lof voor de computerwizzards die dit hebben verwezenlijkt”, zegt Thomas Vanderveken. “Maar als ik een kaartje had voor zaterdag, zou ik het toch aan iemand anders geven.”