Waarschuwing: smartphone kan je nek verwoesten
SMS-NEKExperts waarschuwen tieners: veel gebogen staan over je smartphone om sms'en te sturen, leidt tot beschadiging van de tussenwervelschijven in je nek. Die aandoening wordt 'sms-nek' genoemd en er valt niet mee te lachen. Immers: niet enkel dwangmatige sms'ers krijgen ermee te kampen.
Wanneer het hoofd 15 graden uit de neutrale positie naar voren gebogen wordt, stijgen de krachten op de ruggengraat en ondersteunende spieren tot maar liefst 13 kilo. Naarmate het hoofd verder naar voren wordt gebogen, loopt die kracht op tot 20 kilo bij 30 graden, 24 kilo bij 45 graden en 30 kilo bij 60 graden. Die last valt telkens op de tussenwervelschijven, die uiteindelijk barsten, verschuiven en hernia's ontwikkelen.
Lange tijd met gebogen hoofd naar je smartphone staren, zorgt voor buitensporige druk op de halswervels. Dat zadelt je uiteindelijk op met een onherstelbare vervorming van de ruggengraat en helse pijnen in je hoofd en hals.
Hoofd van 5 kilo wordt 30 kilo
"Wanneer je je hoofd in de neutrale positie houdt, weegt het vijf tot zes kilo. Die neutrale positie is wanneer je oren boven je schouders staan en je schouderbladen naar achter getrokken zijn. Als je je hoofd naar voren buigt, verhoogt het gewicht door de zwaartekracht en de afwijking van die neutrale positie".
Aftakeling van tussenwervelschijven
Dat zegt Dean Fishman, een chiropractor uit Florida die in 2009 voor het eerst de afwijking vaststelde bij een meisje van 17. Die afwijking, waarbij de normale curve van de wervelkolom is omgedraaid, had hij voordien enkel vastgesteld bij oudere mensen die tientallen jaren een slechte lichaamshouding hadden. Hij bekeek de röntgenfoto's van andere jonge mensen die bij hem hadden aangeklopt met nek- en hoofdpijn en zag telkens dezelfde voortijdige aftakeling van de tussenwervelschijven in de nek.
Fishman lanceerde de term 'sms-nek' en richtte het Text Neck Institute op (text-neck.com), waar mensen terecht kunnen voor informatie, preventie en behandeling.
Hernia, artritis, geblokkeerde ruggengraat
Een recente studie in het vakblad Surgical Technology International kwantificeert het probleem: wanneer het hoofd 15 graden uit de neutrale positie naar voren gebogen wordt, stijgen de krachten op de ruggengraat en ondersteunende spieren tot maar liefst 13 kilo. Naarmate het hoofd verder naar voren wordt gebogen, loopt die kracht op tot 20 kilo bij 30 graden, 24 kilo bij 45 graden en 30 kilo bij 60 graden. Die last valt telkens op de tussenwervelschijven, die uiteindelijk barsten, verschuiven en hernia's ontwikkelen. Dat kan leiden tot het blokkeren van de ruggengraat. Die slechte houding kan ook geknelde zenuwen, artritis, botklauwen en vervormde spieren veroorzaken.
Mobiele toestellen zoals smartphones worden doorgaans bediend terwijl het hoofd 60 graden of zelfs meer voorovergebogen is. Vooral tieners gebruiken die dingen dwangmatig en dat is nefast
Afwas doen, boek lezen
Zoals niet enkel mensen die tennissen last kunnen krijgen van een tenniselleboog, komt de 'sms-nek' ook niet enkel voor bij dwangmatige sms'ers. Ook tandartsen, architecten en lassers vallen eraan ten prooi. Maar ook de afwas doen, een boek lezen en je kind op de arm nemen houdt risico's in.
Kenneth Hansraj, auteur van de nieuwe studie en nekchirurg: "Niemand doet graag de afwas, en dus doen we het snel. Maar al die tijd is je hoofd wel 30 tot 40 graden naar voren gebogen. Mensen die een boek lezen, veranderen regelmatig van houding en als je je kind op je arm hebt, kijk je af en toe ook op. Maar mobiele toestellen zoals smartphones worden doorgaans bediend terwijl het hoofd 60 graden of zelfs meer voorovergebogen is. Vooral tieners gebruiken die dingen dwangmatig en dat is nefast".
Volgens de studie brengen we gemiddeld twee tot vier uur door met ons hoofd in een scherpe hoek voorovergebogen boven onze smartphone. Dat komt neer op 700 tot 1400 uren per jaar.
Kop op!
Om problemen te voorkomen, heeft Hansraj een simpele boodschap: "Hou je hoofd omhoog". Terwijl je sms't of surft, moet je je gsm of smartphone ophouden zodat die in je gezichtsveld komt. Het Text Neck Institute heeft een interactieve app ontwikkeld, de Text Neck Indicator. Die alarmeert gebruikers wanneer ze hun telefoon vasthouden in een hoek die voor problemen kan zorgen.
Fishman adviseert regelmatig te pauzeren wanneer je je smartphone gebruikt en oefeningen te doen die de spieren in de nek en tussen de schouderbladen verstevigen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
27
Militaire inlichtingendienst koopt wifirouters van Huawei: “Niet goed voor de geloofwaardigheid”
Dat de militaire inlichtingendienst ADIV wifirouters en servers van het Chinese technologiebedrijf Huawei kocht, doet stof opwaaien. “Door wat voor bende amateurs worden wij eigenlijk bestuurd?”, reageert N-VA-Kamerlid Theo Francken op Twitter. Technologiejournalist Kenneth Dée reageert met meer nuance: “De inlichtingendiensten kunnen wel in de gaten houden of ze afgeluisterd worden.” -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
-
Tweakers
Foto’s maken met een drone? Hier moet je op letten
Drones maken steeds meer deel uit van het dagelijks leven. Deze toestellen verleggen ook de grenzen en mogelijkheden voor mensen die houden van fotografie en film, denk maar aan de beelden in reisprogramma’s. Waar moet je op letten als je wil fotograferen en filmen met een drone? En wat zijn de beste drones van het moment? Jeroen Horlings, expert bij technologiesite Tweakers, wijst je de weg. -
Streamz
Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama. -
“Niet grappig”: moeder Elon Musk reageert op zijn akelige tweet over "sterven onder mysterieuze omstandigheden”
Elon Musk zorgt weer voor beroering op Twitter met een verwijzing naar zijn mogelijke dood “onder mysterieuze omstandigheden”. Zijn tweet kwam na een bericht over de Tesla-CEO dat Dmitri Rogozin, het hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap, volgens Musk naar Russische media stuurde. De moeder van Musk reageerde al snel op de lugubere boodschap van haar zoon: “Dat is niet grappig”. -
Mijntelco
Vanaf 4 euro per maand: dit zijn de goedkoopste abonnementen voor tieners
De tijd vliegt en kinderen worden snel groot. Opgroeiende kinderen krijgen daarbij steeds vroeger een smartphone cadeau. Een bijpassend abonnement is aangewezen, zeker als je een torenhoge factuur wil vermijden. Met een budget tussen 10 en 15 euro ben je al een heel eind op weg. Maar er zijn nog enkele zaken waar je best op let. Mijntelco.be geeft raad.