Voor u getest: hoe handig (en nuttig) is deze 'slimme bloempot'?
TestMoeten de planten in uw huis kunnen praten met uw smartphone? De Franse fabrikant Parrot denkt van wel, en bouwde daarom de Parrot Pot: een bloempot die, via Bluetooth, verbinding kan maken met een app op uw smartphone of tablet. Maar hoe wordt u, en vooral de plant die erin zit, daar beter van?
Delen per e-mail
Pas zo'n vijftien jaar na de eerste beloftes van het 'Internet of Things', algemene voorwerpen die op het internet worden aangesloten via radiochips of draadloze technologie, beginnen de eerste relevante producten op de markt te komen. Een daarvan zijn de Philips Hue-lampen, die draadloos worden aangesloten op het thuisnetwerk, en vanop afstand kunnen worden bediend via de smartphone of tablet: een wonderlijk product. Ondertussen wordt er aan allerlei gekkigheid gewerkt: het Franse cosmeticamerk l'Oreal is bijvoorbeeld bezig met slimme cosmetica (wat dat ook in de realiteit mag betekenen), en kortedrankenmerk Absolut werkt aan slimme vodkaflessen.
In de tussentijd kreeg ik alvast een ander object op mijn bureau dat blijkbaar onvermoede 'smart'-mogelijkheden heeft: een bloempot. De Franse elektronicafabrikant Parrot, vooral bekend van zijn stereo-installaties en drone-speelgoedjes, bedacht met zijn Parrot Pot een nieuw IoT-product dat met uw smartphone praat dankzij een Bluetooth-verbinding. Technisch is het ding, dat sinds eind oktober in de winkel staat voor 150 euro, ontzettend solide: er zitten temperatuur- en vochtigheidssensoren in, die constant de gezondheid van de plant monitoren die u erin onderbrengt, en vanuit de app kunt u vanop afstand het irrigatieschema aanpassen en hem eventueel manueel water voeren. Dat laatste gaat via een reservoir dat in het binnenwerk van de pot zit, en dat 2,2 liter water opslaat.
Rare keuzes
De Parrot Pot vertoont bijzonder weinig gehannes in zijn installatie. Eens u de app op uw smartphone hebt staan, herkent hij zonder problemen de pot, en de plant die u erin onderbrengt wordt deels door middel van fotoherkenning geselecteerd uit een database van 8.000 planten. Vervolgens wordt het juiste irrigatieschema opgediept, en wordt hij van daaruit automatisch van water voorzien. Het enige wat u in principe nog moet doen, is uiteraard het waterreservoir aanvullen.
Nog eens: best vernuftig allemaal. Maar er zijn een paar structurele elementen waarin de Parrot Pot tekortschiet. Ten eerste is er het feit dat Parrot voor communicatie met Bluetooth koos. De Philips Hue-lampen, het tot dusver beste IoT-product dat op de markt is, werken met uw draadloze netwerk thuis: dat geeft extra werk, want er moet een brug-element worden geïnstalleerd op uw router, maar het geeft wel meer mobiliteit. Bij Parrot Pot moet u, door de geringe reikwijdte van Bluetooth, vlakbij het product staan om ermee te communiceren.
Ook geeft de app niet de juiste dingen aan. Ik plantte er een orchidee in, die na 24 uur een grondvochtigheid van 45 procent vertoonde op de app. Een snel belletje met mijn moeder, die tijdens haar arbeidsactieve leven meer dan dertig jaar lang bloemiste is geweest, leerde me dat dat wellicht de juiste verhouding is. Maar dat soort informatie zou natuurlijk rechtstreeks uit de app moeten komen.
Toonbaarheid en nut
En het gaat helemaal mis wanneer het tijd is om hem een permanente plaats in huis te geven, in het zicht van iedereen die over de vloer komt. De Parrot Pot is zo remmend lelijk dat geen enkele bloem of plant op aarde hem toonbaar kan maken. Wat vreemd is, want Parrot werkte in het verleden met designers als Philippe Starck om zijn producten net niet te laten vloeken met gebruikers hun interieur. De Parrot Pot komt in verschillende kleuren, maar die doen weinig af aan de storende vorm van het object.
Bovendien lost hij niet echt een probleem op. U kunt eventjes vergeten om uw plant water te geven, maar op een bepaald moment moet u toch ook weer eraan denken om het reservoir bij te vullen. Bij een volume van 2,2 liter duurt dat wel eventjes, maar het neemt niet weg dat hij het probleem gewoon verschuift.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Kan je je oude laptop nog laten herstellen of koop je beter een nieuwe?
Een ongeluk is gauw gebeurd, maar als je laptop sneuvelt kunnen de kosten snel oplopen. Laat je je laptop herstellen of koop je beter een ander toestel? Onze techredacteur zocht het uit. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Tweakers.net
Waarom zo weinig smartphones 'dual-sim' hebben
Er kunnen diverse redenen zijn om een telefoon te willen met ruimte voor twee simkaarten. Mensen die van hun werkgever een telefoon of simkaart krijgen en niet met twee telefoons willen lopen, bijvoorbeeld. Zij die in de grensstreek wonen en een abonnement willen in beide landen. Of zij die altijd bereikbaar moeten blijven: als het ene netwerk een storing heeft, kunnen ze moeiteloos bereikbaar blijven op het andere. Maar als genoeg mensen het willen en de telefoons bestaan gewoon, waarom komen ze bij ons dan niet op de markt? -
-
Nieuwe Nokia-smartphone in 2017
De merknaam Nokia keert in 2017 terug op smartphones. Dat heeft het bedrijf bevestigd in een presentatie, ontdekte de website Nokiapoweruser. -
2
Trump krijgt zijn YouTubekanaal niet terug
YouTube heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor onbepaalde tijd geschorst van zijn platform. Dat meldden de Amerikaanse media. Het "Donald J Trump"-kanaal blijft bestaan, maar kan voor onbepaalde tijd geen video's meer uploaden. -
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
Nieuw: Google zegt je hoe druk het is in café of winkel
Nieuwe live data bij zoekmachine Google tonen je hoe druk het in realtime is in een winkel, restaurant of bar. De nieuwe toepassing wordt net op tijd gelanceerd voor Black Friday, de dag waarop heel wat Amerikanen als bezetenen gaan winkelen.