Vijf manieren om uw media-stroomverbruik terug te dringen
ConsumentEen televisietoestel in de woonkamer, slaapkamer en kinderkamer, een settopbox voor digitale televisie, één of meerdere gameconsoles, laptops, tablets, smartphones die dagelijks moeten worden opgeladen: we zijn zo'n media-omnivoren geworden dat we niet stil staan bij hoeveel stroom we daarmee verbruiken. Hier zijn vijf tips om verstandig om te gaan met dat verbruik.
Delen per e-mail
Met de juiste software-instellingen, kneepjes en gewoontes kunt u tientallen tot honderden euro's per jaar besparen op uw energiefactuur. Heel wat dingen doet u namelijk gewoon verkeerd: dat uw apparaten een hoop stroom verbruiken is grotendeels onvermijdelijk, maar u kunt er wel voor zorgen dat u de 'groenste' varianten in huis hebt staan, en dat ze niet te veel stroom verbruiken wanneer u ze niet nodig hebt.
1. Achterhalen wat alles verbruikt
Een eerste stap naar minder stroomverbruik is weten hoeveel energie al uw multimedia-toestellen zuipen. Ieder toestel in uw huis heeft een eigen wattage, dat aangeeft hoeveel energie het nodig heeft. Notoire grootverbruikers zijn de recenste generatie videogameconsoles: de PlayStation 4 en Xbox One draaien bijvoorbeeld soms aan pieken van 150 watt en meer, wat het wattage van heel wat koelkasten overschrijdt.
U achterhaalt het wattage van al uw toestellen vaak via de handleiding, of door hun verbruik gewoon rechtstreeks te meten. Elektroketens verkopen voor zo'n twintig euro stroommeters waarmee u toestel per toestel de proef op de som kunt nemen, maar er zijn ook 'slimme' systemen van merken als Electrabel, Belkin en Loxone die die meters rechtstreeks op een stopcontact zetten, waarna u constant via een aangesloten app uw stroomverbruik in de gaten kunt houden. Hoe uitgebreid of elegant u het ook wilt doen: weten is een eerste stap.
2. Uitkijken bij de aankoop
Een LED-televisietoestel is zo'n 40 procent zuiniger dan een klassiek lcd-toestel
Er zijn een aantal wetmatigheden waarmee u rekening kunt houden bij de aankoop van een nieuw toestel. Bij televisietoestellen is er bijvoorbeeld het feit dat de belichtingstechnologie achter de beeldplaat een niet geringe invloed heeft op het stroomverbruik. Een LED-televisietoestel, dat zijn beeldplaat belicht via zuinige 'Light Emitting Diode'-lampjes, is zo'n 40 procent zuiniger dan een klassiek lcd-toestel, zo luidt de consensus van energie-experts.
Voor een tv, die men meestal voor minstens een zevental jaar in huis haalt en ook een goed deel van de dag in werking is, kan dat stroomverbruik een goeie reden zijn om de aankoop van een nieuw toestel te overwegen: de meeste nieuwe tv's werken tegenwoordig op LED-technologie, die flatscreen die u een zevental jaar geleden gekocht had dat misschien nog niet.
Bij andere toestellen, zoals computers en gameconsoles, geldt meestal de wetmatigheid dat de recentste versie ook het minste energie verbruikt. Bij de PlayStation 3-console daalde de consumptie bijvoorbeeld van 190 watt voor de allereerste uitvoering naar 85 watt voor de later uitgebrachte 'slim'-editie.
3. Opletten voor 'vampierstroom'
U laat gewoon veel te veel dingen in standby staan. En dat zuigt langzaam maar zeker aan uw portemonnee. Lees de handleiding van uw toestellen er maar op na: ook wanneer uw toestellen 'uit' lijken, staan ze nog steeds aardig wat stroom te consumeren. Hetzelfde geldt voor opladers van uw smartphone of tablet, die vaak onnodig in het stopcontact blijven zitten.
Eigenlijk is het simpel: geen enkel lampje meer laten branden. Natuurlijk is die standbymodus uitgevonden voor een reden, maar wanneer u slaapt hoeven al die dingen niet meer te blijven zoemen. Er zijn bovendien handige manieren om comfort met zuinigheid te combineren.
4. Een stekkerdozen-systeempje
De onmisbare aankoop om het meeste van uw stroomlekkage tegen te gaan, is een klassieke stekkerdoos waarop u meerdere toestellen tegelijkertijd kunt aansluiten. Neem er bij voorkeur een met twee aan- en uitknoppen, zodat u een systeempje kunt opzetten waarin sommige dingen nog wel in standby mogen blijven, maar andere onverbiddelijk uit moeten.
Stel bijvoorbeeld dat u na het gamen nog wat laatavond-tv kijkt, of na het tv-kijken nog wat naar muziek luistert. Dan klikt u gewoon de console in het éne deel van de stekkerdoos, die u in één klap kunt uitschakelen, en laat u de tv en de stereo nog eventjes in leven.
5. Software-instellingen
Tot slot kunt u de interne software van uw apparaten zodanig aanpassen dat hun stroomverbruik beter aansluit bij de tijdstippen en de manieren waarop u ze nodig hebt. Zeker bij computers is er een 'Energiebeheer'-configuratie, waarin u onder meer kunt aangeven na hoeveel tijd uw scherm uit moet, of de computer in slaapstand moet. U kunt dat ook in verschillende schema's doen, voor bijvoorbeeld school- en werkdagen of in het weekend.
Die stroomopties staan tegenwoordig ook op de besturingssoftware van gameconsoles, tv's en andere apparaten. En zelfs op tablets, smartphones en e-readers is die energiestand handig. Op die toestellen dient hij in eerste lijn om uw batterij zo veel mogelijk te sparen, zodat u langer met dezelfde laadbeurt verder kunt. Maar dat betekent natuurlijk meteen ook dat u het toestel minder vaak aan een stopcontact hebt hangen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Volgende iPhone is van glas
Het omhulsel van de iPhone wordt van glas. Daarmee wil Apple zichzelf onderscheiden op de verzadigde wereldwijde smartphonemarkt, zegt topman Allen Horng van de belangrijke toeleverancier Catcher Technology in het Japanse Nikkei Asian Review. -
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV. -
Android Auto nu ook officieel beschikbaar in België
Google maakt Android Auto vanaf vandaag ook beschikbaar voor Belgische autobestuurders. Dat bevestigt het bedrijf aan onze redactie. -
-
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
Commissie wil dat Netflix en andere streamingdiensten Europees werk steunen
De Europese Commissie wil Netflix, Amazon Prime en andere videostreamingdiensten een bijdrage laten leveren voor de promotie van Europees werken. De Commissie denkt onder meer aan quota voor Europese producties of een financiële bijdrage, zo blijkt uit ontwerpvoorstellen die het Franse persbureau AFP kon inkijken. -
Met deze tips maak je veilig je beeldscherm schoon
Televisies, smartphones, tablets en laptops,… Allemaal bestaan ze voor een heel groot deel uit een scherm en die wordt vroeg of laat wel een keertje vuil. Met deze tips maak je snel en veilig schoon. -
Virtual reality
Dit is een video van onze toekomst. En het is doodeng
Denkt u dat virtual reality het leven makkelijker zal maken? Dan zal deze video van de Britse ontwerper Keiichi Matsuda u misschien op andere gedachten brengen. 'Hyperreality' toont zijn interpretatie van de toekomst op basis van de huidige trends. En die is allesbehalve aangenaam.