Volledig scherm
© Getty Images

Van was opvouwen en hitsingle schrijven tot echt alles: zoveel jaar duurt het nog eer robots deze taken van ons overnemen

Hoelang duurt het nog eer robots zo geavanceerd zijn dat ze delicate operaties uitvoeren, zelf een populaire popsong schrijven of eender welk Legospeelgoed assembleren? Een nieuwe studie bundelt de voorspellingen van honderden specialisten.

 1. China rangschikt alle inwoners: wie slecht scoort, mag trein of vliegtuig niet meer op (en dat is nog maar het begin)

  China rangschikt alle inwoners: wie slecht scoort, mag trein of vliegtuig niet meer op (en dat is nog maar het begin)

  China voert in mei een systeem in dat inwoners kan verhinderen trein- of vliegtuigtickets te kopen. Het gaat dan om mensen die slecht scoren in het zogenaamde 'sociaalkredietsysteem' van de overheid, een obscure ranglijst waarbij je score zelfs zou zakken als je je fiets op de stoep parkeert. Aan de grondslag ligt het adagium 'Eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt' van president Xi Jinping.
 2. Professor bouwt zichzelf een tweelingbroer: "Ik mag niet ouder lijken dan mijn robot. Dan maar aan de botox"
  PREMIUM

  Professor bouwt zichzelf een tweeling­broer: "Ik mag niet ouder lijken dan mijn robot. Dan maar aan de botox"

  'James, een koffie en breng mijn sloffen mee!' Als wij - of onze (klein)kinderen - ooit ongestraft een gerobotiseerde butler mogen afblaffen, zullen we dat voor een deel aan de Japanse professor Hiroshi Ishiguro (54) te danken hebben. In zijn lab in Osaka knutselt hij 'geminoids' in elkaar: robots die als twee druppels op mensen lijken. Griezelig? "Maar nee. Een robot kan je met een simpel knopje afzetten. Google en Facebook zijn veel gevaarlijker."
 3. Professoren AI luiden alarmbel: "Zuid-Korea bouwt robotleger dat revolutie in oorlogsvoering zal ontketenen"

  Professo­ren AI luiden alarmbel: "Zuid-Ko­rea bouwt robotleger dat revolutie in oorlogsvoe­ring zal ontketenen"

  Experts op het vlak van artificiële intelligentie (AI) boycotten een Zuid-Koreaanse universiteit die volgens hen in samenwerking met een wapenfabrikant een geheim leger van robots aan het ontwikkelen is. Het Korea Advanced Institute of Science and Technology (Kaist) zou samen met wapenfabrikant Hanwha Systems robots ontwikkelen die, zo menen de academici, de doos van Pandora zouden openzetten en "de derde revolutie in oorlogsvoering" zouden ontketenen.

iHLN