Matthias Dobbelaere-Welvaert: ‘Nu kan ik mijn middelvinger nog opsteken naar een ANPR-camera wanneer ik er een passeer. Binnenkort ga ik ze niet eens meer zien staan.’
Volledig scherm
PREMIUM
Matthias Dobbelaere-Welvaert: ‘Nu kan ik mijn middelvinger nog opsteken naar een ANPR-camera wanneer ik er een passeer. Binnenkort ga ik ze niet eens meer zien staan.’ © Wouter Van Vooren

Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert: “Onze privacy wordt elke minuut, wat zeg ik, elke seconde geschonden”

Nog voor de coronacrisis lag onze privacy onder vuur. Maar nu is het alle remmen los, zo waarschuwt privacy-activist en jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. “Plots moeten ANPR-camera’s controleren of we de avondklok respecteren en vliegen er drones boven onze tuin. De overheid heeft de neiging zich steeds meer te moeien”, waarschuwt hij in een interview met De Morgen.

6 reacties

 • karl van dyck

  2 maanden geleden
  Zie Communistische China. En in Europa maar denken dat we in een democratie leven. Er was teveel onvrede in alle westerse landen van Europa,politiekers werden afgestraft voor hun onkunde en door corona blijven deze heren niet in het zadel zitten maar verstevigen ze hun positie,is corona toeval,denk het niet. Mensen dienen voor alles en nog wat te betalen en hebben niks privacy meer,internet wordt de mensen opgedrongen zodat men alles kan nagaan wat je doet met je leven en financiën.
 • Fanny Konings

  2 maanden geleden
  Het is dan ook nodig
 • Patrick Van Assche

  2 maanden geleden
  Recht op anonimiteit is wezenskenmerk van privacy. Dat de Overheid achter verdachten aan gaat is niet meer dan logisch. Maar dat doel heiligt de middelen niet, ttz het kan niet dat de Overheid met dat doel ook meteen alle onverdachten surveilleert. Dwz: geen vingerafdrukken, geen ANPR, geen PNR, geen registratie voorafbetaalde SIM-kaarten,... engazomaardoor.
 • Bernard Loncke

  2 maanden geleden
  De toekomst voorspeld weinig goeds! Gedaan met privacy...'Big brother is watching you!' Nochtans In de Europese Unie geldt privacy als een grondrecht! Informationele privacy, Lichamelijke privacy, Territoriale privacy en Communicatie privacy! Maar daar blijkt dus niks meer van waar !
 • Danny De Pooter

  2 maanden geleden
  Als je niets te verbergen hebt hoef je je toch niet druk te maken voor een camera .
 1. Privacy-expert kritisch over Brusselse slimme kilometerheffing: “Burgers hebben het recht zich te verplaatsen zonder dat iemand ze in het oog houdt”
  PREMIUM
  BRUSSEL

  Privacy-ex­pert kritisch over Brusselse slimme kilometer­hef­fing: “Burgers hebben het recht zich te verplaat­sen zonder dat iemand ze in het oog houdt”

  Zal de overheid na de invoering van de Brusselse stadstol weten wanneer je in de auto stapt en waar je dan naartoe rijdt? En is iedereen verplicht om de app te downloaden waarmee de overheid de gereden kilometers wil bijhouden? De slimme kilometerheffing roept niet alleen vragen op over onze portemonnee, maar ook over onze privacy. We legden de belangrijkste vragen voor aan privacyspecialist Matthias Dobbelaere-Welvaert.
 2. Wat vinden de Genkenaren ervan dat drones boven hun hoofd vliegen tijdens eindejaarsperiode? “Stel je voor dat dat ding langs je slaapkamerraam vliegt...”
  PREMIUM
  Genk

  Wat vinden de Genkenaren ervan dat drones boven hun hoofd vliegen tijdens eindejaars­pe­ri­o­de? “Stel je voor dat dat ding langs je slaapkamer­raam vliegt...”

  De mensen in Genk lijken verdeeld te reageren op de drones met warmtecamera’s die de politiezone CARMA gaat inzetten om te controleren op lockdownfeestjes , samenscholingen en het vuurwerkverbod. “Ik weet niet of bij het inzetten van de drones met camera’s onze privacy wel gegarandeerd kan worden”, klinkt het bij de 90-jarige Sibila. Anderen maken er dan weer geen probleem van: “Het is een effectieve en coronaveilige manier van toezicht houden.”
 1. Eerste veertigers geven zich bloot in 'Uit De Kleren'
  Play
  Uit de Kleren

  Eerste veertigers geven zich bloot in 'Uit De Kleren'

 2. Maak kennis met de meisjes én jongens die dingen naar stek bij K3
  Play
  tv

  Maak kennis met de meisjes én jongens die dingen naar stek bij K3