Thinkstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Ook verslaafd aan die smartphone?
12 manieren die echt helpen om af te kicken

8 op de 10 Vlamingen worden onrustig van die smartphone die voortdurend aan hun handen kleeft. Het om de haverklap oplichtende schermpje en de vloed aan berichten en meldingen beheerst ons leven steeds meer. We lijden aan digibetes. Dat beseffen we, want 6 op de 10 leggen zichzelf al regeltjes op. Maar hoe pak je dat nu echt aan, zo'n digitale afslankingskuur?

10 reacties

  • Patrick Jonkers

    5 jaar geleden
    Ik heb een Nokiatje van 49 euro....Geweldig....gene flauwe zever te moeten "delen"
  • Emi Hergersberg

    5 jaar geleden
    Vaste lijn goedkoper houden zodat veel mensen niet overschakelen. Leveranciers verbieden om jeugd te verleiden met cinematickets en andere zever. Misschien heeft Dhr DeCroo gezonde voorstellen ?
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    doen ze liever dan werken ,is makkelijker op de gsm en je wordt er niet moe van en het ocmw betaalt hun onderhoudt wel
  • Jenny Smet

    5 jaar geleden
    Eigenlijk geen idee hoe je zo verslaafd geraakt, het enige wat mij interesseert zijn mijn partner en mijn werk die zouden kunnen bellen en vrienden die mij face to face willen zien, al de rest is toch BS? Nu ja, ik ben van de generatie die thuis bleef als een vriend(in) je zou willen bellen......... Zou zo graag al die scherm-kijkende-wandelende mensen eens pootje willen lappen, zou hun verdiende loon zijn ;-)
  • Alain Stuker

    5 jaar geleden
    Ik heg géén smartphone en geen GSM...zalig.
  1. Europa wil consument 'recht op herstel' geven tot 10 jaar na aankoop

    Europa wil consument 'recht op herstel' geven tot 10 jaar na aankoop

    Om een einde te maken aan de gewoonte waarbij defecte consumentengoederen al te makkelijk door een nieuw exemplaar vervangen worden, wil de Europese Commissie een 'recht op herstel' invoeren. Dat moet ervoor zorgen dat al die goederen tot 5 à 10 jaar na de aankoopdatum hersteld kunnen worden, ook al is de garantietermijn verstreken. Enkel wanneer het defect te ernstig is, zullen producenten aan de verplichting kunnen ontsnappen.
  2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  1. Slechte wifiverbinding? Dit apparaat maakt er komaf mee
    Mijntelco

    Slechte wifiverbin­ding? Dit apparaat maakt er komaf mee

    Niets zo vervelend als een slechte wifiverbinding in huis. Sputterend thuisinternet kan aan veel factoren te wijten zijn, maar een vaak voorkomende oorzaak is gewoon de plek waar je je in huis bevindt. Op sommige plaatsen in je woning kan het internetsignaal namelijk maar moeilijk doordringen, wat een goede verbinding belemmert. Daar bestaat gelukkig een oplossing voor, in de vorm van een wifi-repeater. Mijntelco.be zoomt dieper op dit handige apparaat in.
  2. “Dit is écht meer dan een gadget”: cardioloog legt uit hoe je met smartwatch je hart kan checken
    PREMIUM
    15

    “Dit is écht meer dan een gadget”: cardioloog legt uit hoe je met smartwatch je hart kan checken

    Ben je onzeker omdat je hart soms overslaat? Dan hangt de oplossing mogelijk rond je pols. “Neem zelf een elektrocardiogram met je smartwatch”, adviseren cardiologen. “Dit is écht meer dan een gadget”, zegt cardioloog Benjamin Scott van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). Hoe begin je eraan en wat doe je met de resultaten van een test met je smartwatch? Scott beantwoordt al je vragen.