Nieuwe printer nodig? Hier moet je op letten
MultimediaEen werkwereld zonder papier is nog niet voor morgen, al drukken we toch al collectief minder nutteloze zaken af. Dit zijn de zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe printer.
Delen per e-mail
1. Prijs bij aankoop én gebruik
Een degelijke inkjetprinter koop je voor 60 euro, maar ga eerst na hoeveel de bijhorende inktpatronen kosten voor je een bepaald model koopt. Het is immers aan die inktpatronen dat de fabrikanten het meeste geld verdienen. Consumentenorganisaties houden mede daarom de kosten ervan goed in de gaten, om fabrikanten op de vingers te tikken als ze te fel doorrekenen. Dat gebeurt vandaag de dag gelukkig al minder: merken als HP bieden bijvoorbeeld interessante abonnementen aan, waarbij de gebruiker automatisch nieuwe patronen krijgt binnen een zelf ingesteld jaarverbruik. Fabrikanten als Epson werken dan weer met hervulbare patronen om de kosten te drukken.
2. Inkjet of laser
Printers kan je ruwweg in drie soorten onderscheiden: de klassieke inkjetprinter, de laserprinter en de fotoprinter.
Een inkjetprinter spuit inkt vanuit verschillende reservoirs op het blad, een drukprocedé dat vandaag zo courant is dat je printers van dit type voor enkele tientallen euro’s vindt. Vergelijk hier de prijzen voor inktpatronen.
Laserprinters werken met poeder (of toner) dat aan hoge temperatuur op het blad wordt gebrand. Ze zijn vaak duurder in de aanschaf, maar minder duur in verbruik wanneer je regelmatig grotere volumes afdrukt. Voor gebruikers met een thuiskantoor is een laserprinter vaak een geoorloofde aankoop, ondanks die aanzienlijk hogere aanschafprijs. De prijs van een laserprinter die alleen zwart-witte pagina’s afdrukt begint boven de 100 euro, die van een apparaat dat kleurenpagina’s aflevert gaat daar nog een flink stuk boven.
3. Printkwaliteit en printsnelheid
Een laserprinter levert meestal een veel betere drukkwaliteit én een hoger aantal pagina’s per minuut op, al zijn de betere inkjetmodellen aan een inhaalbeweging bezig de afgelopen jaren. In ieder geval zijn er ook grote verschillen wat deze twee criteria betreft binnen ieder type, tussen de merken, én binnen ieder merk, dus het is per definitie opletten geblazen met deze. Natuurlijk zijn de duurdere modellen geneigd om het beter en sneller te doen dan de goedkopere.
Drukkwaliteit wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch): bij inkjetprinters ligt die waarde meestal hoger dan bij inkjetprinters (1.200 dpi horizontaal is zo’n beetje standaard voor een inkjetmodel), maar de lasertechnologie zorgt ervoor dat de toner dieper en steviger in het blad wordt gebrand. Qua snelheid moet een inkjetmodel sowieso nog onderdoen voor een laserprinter: de populairste inkjetprinter op technologiesite Tweakers.be, de Canon Pixma TS6250, levert 10 zwartwitpagina’s per minuut af, terwijl de Brother MFC-L2710DW - de meest bekeken zwart-wit-laserprinter - er 30 per minuut doet.
(lees verder onder de foto)
4. Scanner
Een printer met ingebouwde scanner, wat ze in vroegere tijden een ‘multifunctional’ zouden noemen, is vandaag zo ingeburgerd geraakt dat de extra functie nauwelijks een paar tientallen euro’s meer kost. Stel jezelf desondanks toch maar de vraag of je die extra functie echt nodig hebt, want scannen kun je tegenwoordig ook met je smartphone, via apps als Microsoft Office Lens. Die leveren ook nog eens een pak minder gehannes op dan dat je je documenten blaadje per blaadje op de scanner legt.
5. Connectie
Een toestel met een wifi-connectie is eigenlijk gewoon de norm, dan kan je zaken afdrukken vanop eender welk toestel op hetzelfde netwerk. Bekijk ook of je Bluetooth nodig hebt en/of de mogelijkheid om zaken vanaf usb-stick of sd-kaart te printen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Nieuwe mixed-realityheadset van Apple kost 2.500 euro”
Apple zou op dit moment werken aan een mixed-realityheadset die maar liefst 3.000 dollar (2.500 euro) gaat kosten. Dat meldt vaknieuwssite The Information. Mixed-reality is een combinatie van augmented en virtual reality, en waarbij dus zowel een nieuwe wereld gecreëerd kan worden als dat er virtuele elementen in de bestaande wereld geprojecteerd worden. -
PREMIUM67
8 uur per dag je laptop aan, 3 kopjes koffie, een kwartiertje telefoneren en de verwarming: zoveel betaal je extra op je energiefactuur door telewerk
-
Zoveel verdient een advocaat
-
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
TikTok-eigenaar ByteDance zet in op online onderwijs
Het Chinese ByteDance, eigenaar van de populaire filmpjesapp TikTok zet volop in op zijn onderwijsdivisie. De socialmediaonderneming wil dit jaar 13.000 nieuwe werknemers werven. Daarmee wil ByteDance een grotere rol spelen op de onlineonderwijsmarkt van China. -
Multimedia
Voor altijd veilig: op deze harde schijven bewaar je wat nu op dvd staat
Heb je thuis tientallen dvd’s liggen waarop je foto’s en video’s hebt staan? Misschien wordt het tijd om die te vervangen door een harde schijf. Onze techredacteur legt uit waar je begint en welke harde schijven geschikt zijn. -
iHLN
Spotify breidt uit naar 80 nieuwe landen
Muziekstreamingdienst Spotify breidt uit naar tachtig nieuwe landen in Azië, Afrika en de Cariben. Daar komt de dienst in de komende dagen beschikbaar. Met de stap groeit het potentiële aantal klanten voor Spotify met 1 miljard mensen. Spotify maakte de uitbreiding bekend tijdens een eigen evenement.
49 reacties
Ton Erden
Philippe De Naeyer
Gunter Verleyen
DIRK RASSCHAERT
Frans Taillie