Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
MultimediaHet is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
Delen per e-mail
Weinigen zullen zich geroepen voelen om dit écht te proberen, maar als je pakweg de laatste drie jaar een nieuwe smartphone kocht, dan is de kans vrij groot dat je daarmee onder de douche kan. De meeste fabrikanten hebben namelijk – naast natuurlijk het scherm en de camera – ook waterdichtheid toegevoegd aan de ‘key features’ van hun toestellen. Hoe je kan weten of een smartphone wel of niet waterdicht is? Door naar de IP-waarde te kijken.
IP staat voor ‘Ingress Protection’, een internationaal erkende beschermingsgraad. Kort uitgelegd: hoe hoger het cijfer na die prefix, hoe beter je toestel beschermd is tegen water en stof.
Er staan twee cijfers achter de IP. Het eerste, dat van 0 tot 6 loopt, geeft de mate aan waarin het toestel stofdicht is. Het tweede, van 0 tot 8, geeft de waardering aan voor waterdichtheid.
Spatwaterdicht: IP52 tot IP54
Spatwaterdichte smartphones kunnen - de naam verklapt het - tegen spatjes water. Ze kunnen niét tegen een onderdompeling in het zwembad of een serieuze stortbui. Als je dus naar buiten wil als het giet of sneeuwt, zorg je er best voor dat je smartphone ergens een droog plekje heeft. Je kan er dus ook niet mee onder de douche.
Tussen de IP52- tot IP54-toestellen vind je vooral instapmodellen als de Motorola Moto G9 Plus, maar ook de Huawei P40 (toch een beetje een ‘flagship’-model), heeft deze laagste graad van waterdichtheid.
Dompeldicht (IP67)
De IP67-classificatie geeft aan dat je smartphone waterdicht blijft tot één meter diep. Als hij dieper zinkt, kan de druk van het water zo groot zijn op de behuizing dat het toch kan binnensijpelen. De waterbestendigheid bij IP67 is ook getest voor een duur van 30 minuten. Problematisch als je bijvoorbeeld je smartphone ergens verloor en hij al een uur in een plas bleek te liggen. Deze classificatie vind je bij de meeste iPhones, waaronder bijvoorbeeld de iPhone XR. Uitzonderingen zijn de nieuwe iPhone 11 en 12, die nog een trapje hoger staan qua waterbestendigheid.
Volledig waterdicht (IP68)
De opperste bescherming wordt aangegeven door IP68: het toestel kan voor een onbepaalde tijd ondergedompeld blijven, en het kan tot op een diepte van drie meter zinken zonder dat de interne machinerie wordt beschadigd. De duurste smartphonetoppers van de grote merken, zoals de iPhone 11 en 12 en de Samsung Galaxy S20, zijn volledig waterdicht. Je kunt er dus, als je dat écht zou willen, zonder nadenken mee onder de douche.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment. -
-
Apple komt met nieuwe waarschuwing: houd je iPhone weg van je pacemaker
Apple waarschuwt klanten dat iPhones storingen kunnen veroorzaken bij inwendige cardiologische apparatuur zoals pacemakers. Dat schrijft CNN dinsdag op basis van een recent bericht op de ondersteuningspagina van Apple, waarin het techbedrijf eerdere veiligheidsinfo van een toevoeging heeft voorzien. -
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
Twitter lanceert Birdwatch in strijd tegen misinformatie
De bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari is maar één voorbeeld van waartoe misleidende of valse informatie op sociale media kan leiden. Ook in Nederland lijken de gewelddadige relschoppers daardoor opgezweept. Het blijkt al jaren enorm lastig voor sociaalnetwerksites om een gepaste manier te vinden om fake news te bekampen. Twitter lanceert nu Birdwatch, om “de Twittergemeenschap een beter geïnformeerde wereld te laten creëren”. -
14
Kransje van 20 dikbetaalde juryleden beslist over Trumps eventuele comeback op Facebook
Ze zijn met 20 en komen uit 18 landen, verdeeld over alle continenten. Ze kloppen weken van amper vijftien uur en krijgen daar, volgens de New York Times, van Mark Zuckerberg zeker 100.000 dollar (82.000 euro) per jaar voor. De Facebook-baas heeft er dus iets voor over om de mensen te doen geloven in de onpartijdigheid van zijn bedrijf als het gaat over het bannen van bepaalde figuren van de sociaalnetwerksite. Zoals het beroemdste geval: Donald Trump. Of de voormalige president al dan niet mag terugkeren op het platform, daar beslissen de onafhankelijke Facebook-rechters over.