itsme
Volledig scherm
© itsme

"Je hele online identiteit in één app? Wat zou er kunnen mislopen?"

Gisteren pakten vier grootbanken en drie grote telecomspelers in ons land uit met 'Itsme': de app vervangt alle wachtwoorden, gebruikersnamen, tokens en kaartlezers door een soort digitale identiteit waarmee smartphonegebruikers onder meer online kunnen bankieren en winkelen. Het systeem werkt op basis van een persoonlijke geheime code van vijf cijfers. Voor smartphones die het ondersteunen, is het ook mogelijk om de vingerafdruk te scannen. Minister van Telecom en Digitale Agenda Alexander De Croo noemde ons land hiermee "absoluut uniek in de wereld" en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon benadrukte dat het systeem veilig genoeg is. In een opiniestuk voor Knack stelt jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert zich daar echter de nodige vragen bij. "Je hele online identiteit in één app. Wat zou er kunnen mislopen? Als de overheid zich schaart achter een privaat initiatief, dan moet ze ons niet enkel een goednieuwsshow brengen maar ook de risico's bij het gebruik van die app." Hieronder leest u een fragment, zijn volledig betoog kan u hier lezen.

 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Getest: de nieuwste Apple Watch: “Het grotere scherm is prettig in gebruik”
  Hardware Info

  Getest: de nieuwste Apple Watch: “Het grotere scherm is prettig in gebruik”

  Wanneer het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een nieuwe versie van haar slimme horloge komt, kijken techjournalisten reikhalzend uit naar het moment waarop ze het toestel zelf mogen beoordelen. Frank Everaardt, hoofdredacteur bij Hardware Info, is een van hen. Hij testte de Apple Watch 7. Is deze smartwatch een aankoop waard? En hoe vernieuwend is dit horloge ten opzichte van zijn voorgangers?
 1. Belgische banken en telecom maken komaf met kaartlezers en tokens
  Video

  Belgische banken en telecom maken komaf met kaartle­zers en tokens

  Kaartlezers, tokens en andere ingewikkelde manieren om veilig in te loggen op online bankapplicaties of webwinkels, worden binnenkort overbodig. De vier grootbanken en drie grote telecomspelers in ons land lanceren vandaag de mobiele applicatie 'itsme', een soort digitale identiteit die het inloggen gevoelig moet vergemakkelijken. Volgens minister van Telecom en Digitale Agenda Alexander De Croo is ons land hiermee "absoluut uniek in de wereld".

iHLN