Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
MultimediaOmdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee.
Delen per e-mail
De cameratechnologie in smartphones is aan een rotvaart aan het evolueren. Daar waar je een decennium geleden de pixels op een foto nog kon tellen, pakken de grootste merken nu uit met de meest verbluffende technische kenmerken.
Wie enkel naar het aantal megapixels kijkt, zou haast geen verschil tussen smartphones en fototoestellen meer zien. Al in 2013 lanceerde Nokia met de Lumia 1020 een telefoon die een sensor van maar liefst 41 megapixel had. De meeste fototoestellen moeten het nog steeds met minder doen, maar zijn ze daarom ook slechter? Niet per se.
Naast het aantal pixels op een sensor spelen er namelijk nog heel wat andere factoren mee. Een foto wordt genomen door licht op die sensor te laten binnenkomen. De hoeveelheid licht die op de sensor valt en de duur van de belichting hebben allebei een impact op het resultaat.
De mooiste portretten
Hoeveel licht er binnenkomt wordt bepaald door het diafragma, de opening van je sluiter. Hoe lager het getal, hoe groter de opening. Bij zo’n grote opening is het voorwerp of de persoon waarop je focust zeer scherp, terwijl de achtergrond wazig is. Ideaal dus voor mooie portretten.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Smartphones gaan dat effect meestal kunstmatig proberen na te bootsen, door met algoritmes te bepalen wat op de voor- en achtergrond moet staan. Dat doen toestellen als de Pixel 4 intussen best goed, maar ze botsen nog op een zekere grens om die foto’s echt natuurlijk te doen ogen. Wie aan serieuze portretfotografie wil doen, investeert in dat geval beter in een degelijke compactcamera of een systeemcamera. Mét een portretlens, zoals deze van Nikon of deze van Canon.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Wie heeft de beste zoom?
Een andere belangrijke factor in de fotografie is de zogenaamde brandpuntafstand: de afstand tussen de sensor en het midden van de lens. Het is een maat om uit te drukken hoeveel je met je lens kan in- of uitzoomen. Wie graag pakweg dieren of sporters fotografeert, zal met de lens van een smartphone niet toekomen. Dan koop je beter een fototoestel met een telelens, zoals dit model van Canon of deze Nikon-lens. Ook hier proberen smartphonefabrikanten technologische trucjes te bedenken om digitaal in te zoomen op foto’s, maar dat leidt al snel tot kwaliteitsverlies.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Steeds vaker hebben dure smartphones daarom niet één maar meerdere lenzen. De iPhone 12 Pro heeft er drie: een groothoek, een ultragroothoek en een telelens. Door die optische zoom kan je al wat meer inzoomen zonder aan kwaliteit in te boeten.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Minder ruis in het donker
Wie ooit ‘s nachts foto’s met een smartphone genomen heeft, weet hoe moeilijk het is om in donkere omstandigheden scherpe beelden te krijgen. In zo’n geval kies je beter voor een fototoestel die hoge ISO-waarden aankan - en dus minder ruis zal krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de Sony A7 III, een van de populairste systeemcamera’s.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Conclusie
Voor huis-tuin-en-keukengebruik zijn de meeste high-end smartphones echt wel prima. Meer zelfs: ze hebben goedkope fototoestellen volledig overbodig gemaakt. Toch zijn er omstandigheden waarin ze nog steeds tekortschieten. Om écht mooie portretten te maken, bijvoorbeeld, of op sportwedstrijden. In dat geval wint een fototoestel met degelijke lenzen.
Wil je je fotografieskills verbeteren en een camera aankopen? Bekijk hier de populairste camera’s op tweakers.be
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Voor altijd veilig: op deze harde schijven bewaar je wat nu op dvd staat
Heb je thuis tientallen dvd’s liggen waarop je foto’s en video’s hebt staan? Misschien wordt het tijd om die te vervangen door een harde schijf. Onze techredacteur legt uit waar je begint en welke harde schijven geschikt zijn. -
iHLN
Spotify ziet aantal betalende abonnees flink groeien
Streamingdienst Spotify heeft in het laatste kwartaal van 2020 opnieuw meer betalende abonnees binnengehaald. Sinds het begin van de coronapandemie is dat aantal flink gestegen doordat mensen veel meer thuis zijn. In totaal kwamen er het afgelopen kwartaal 10 miljoen betalende abonnees bij, tot een totaal van 155 miljoen. -
Multimedia
Zonnepanelen op het dak? Zo laat je je grootste energievreters overdag draaien
Hoe de discussie over slimme energiemeters ook uitdraait: wie zonnepanelen heeft, verbruikt zijn elektriciteit per definitie beter overdag, wanneer ze ook wordt opgewekt. Ben jij overdag het huis uit om te gaan werken? De grootste energievreters in huis, zoals de wasmachine en de vaatwasser, laten zich tegenwoordig gelukkig prima programmeren. -
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
“Facebook plant eigen smartwatch voor berichten en fitness”
Socialemediabedrijf Facebook wil met een eigen smartwatch de strijd met Apple en Google-dochter Fitbit aangaan. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite The Information op basis van ingewijden. Gebruikers van het slimme horloge zouden berichten moeten kunnen sturen via Facebook-diensten als Facebook, Messenger en WhatsApp. Ook krijgt het fitness- en gezondheidsfuncties. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen.