Niet minder dan 250 games uit de Google Play Store gebruiken software die registreert naar welke tv-series en advertenties je kijkt.
Volledig scherm
Niet minder dan 250 games uit de Google Play Store gebruiken software die registreert naar welke tv-series en advertenties je kijkt. © Thinkstock

Honderden apps bespieden u (ze weten zelfs wanneer u tv kijkt)

Honderden apps voor android gebruiken stiekem de microfoon van je smartphone om te bespieden hoe je naar televisie kijkt, zo blijkt uit een nieuw rapport. Niet minder dan 250 games uit de Google Play Store gebruiken software die registreert naar welke tv-series en advertenties je kijkt. Het gaat vaak om games en apps die op kinderen gericht zijn. De software verzamelt de info zelfs wanneer de apps niet aan staan. De data over je kijkgedrag worden verkocht aan adverteerders, die dan gerichter op hun doelpubliek kunnen mikken.

25 reacties

 • Yvan Lissens

  5 jaar geleden
  Marc Camp: "toestel van op afstand aanzetten" ? En ze kennen de ontgrendelcode ook zeker... Zoek alvast maar een hoedje uit zilverpapier.
 • Bjorn Segers

  5 jaar geleden
  Je kan de App geen toestemming geven tot de microfoon, en dan kan hij ook geen gebruik meer maken van je microfoon. Dit kan op zowel Android als iOS.
 • Jonas Claes

  5 jaar geleden
  Jimmy Leirens, lees het artikel nog eens? Het artikel zegt nog steeds dat Apple dit probleem ook heeft.
 • Patrick Bee

  5 jaar geleden
  Zoveel mogelijk porno kijken want daar kunnen ze niet tegen.
 • hugo van de velde

  5 jaar geleden
  Zoiets zou ONMOGELIJK moeten gemaakt worden met torenhoge boetes voor die providers. Privacy is heilig, wat is me dat nu?
 1. Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
  23

  Dit zijn de nieuwe toptele­foons van Samsung en zoveel kosten ze

  Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor.
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.