Getest: slimme deurbel van Netatmo
multimediaWil je inbrekers afschrikken? Wil je bezoekers bekijken voor je de deur opent? Of wil je ook vanop kantoor met Jehova’s getuigen kunnen keuvelen? De Smart Video Doorbell van Netatmo is het overwegen waard, ook voor mensen met twee linkerhanden.
Delen per e-mail
Wie zoekt naar een videodeurbel, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Het is daarom belangrijk om vooraf even na te denken over wat dat ding precies moet doen. Wil je in de eerste plaats een beveiliging tegen indringers of vind je het eerder handig om te zien wie aanbelt, of om vanop afstand te kunnen praten met je bezoeker? Dat heeft om te beginnen een impact op de plaats waar je de beelden wil kunnen bewaren. Sommige bellen uploaden opnames naar de cloud, al dan niet met een abonnement, terwijl andere je toelaten om video’s op je eigen NAS-opslag te bewaren.
De Smart Video Doorbell van Netatmo zet opnames op een mini-SD-kaartje in de deurbel zelf, maar die kan je natuurlijk wel (beveiligd) downloaden. Dat heeft als voordeel dat je geen abonnementskosten hoeft te betalen, maar als nadeel dat iemand met slechte bedoelingen wel gewoon heel je deurbel mét de opnames zou kunnen meenemen. In dat geval blijft wel één foto van die gebeurtenis op de servers van Netatmo staan, maar ideaal is het natuurlijk niet. Gelukkig ondersteunt de fabrikant sinds enkele dagen ook uploads naar Dropbox, iCloud of een FTP-server, waardoor dat belangrijkste nadeel van deze bel van de baan is.
Vlotte installatie
Een van de voordelen is dat ze past op bestaande bedradingen, waardoor je gemakkelijk je oude bel kan vervangen. De Smart Video Doorbell kan je rechtstreeks in de muur schroeven, maar in het pakket zit ook een (plastic) plaat om eventuele oude boorgaten te verstoppen. De draadjes trek je door een waterdicht membraan om de binnenkant van de bel droog te houden. Je krijgt ook een tussenstukje om de bel eventueel schuin op de muur te plaatsen, voor wanneer je bezoek niet in een rechte hoek naar je deur wandelt.
De handleiding en de online gids gidsen je stap voor stap door het installatieproces, inclusief hoe je de ontvanger van de bel aansluit op je gong. De deurbel zelf zit trouwens met een speciale schroef vast aan de basis aan de muur, zodat je ze alleen met het bijgeleverde schroevendraaiertje kan losdraaien.
De ene WiFi is de andere niet
Het enige probleem dat we ondervonden met de installatie was om de bel online te krijgen. Ze ondersteunt WiFi-frequentie 5 GHz niet, alleen 2,4 GHz, dus je modem moet wel ingesteld staan om (ook) op die frequentie uit te zenden. Hoewel mijn modem op beide frequenties uitzond, kreeg ik de bel maar niet verbonden. Of het aan de modem, de bel of het baasje lag, dat laat ik in het midden, maar het werkte pas nadat ik mijn modemfrequentie manueel op 2,4 GHz had ingesteld. Dit schuurt natuurlijk wel een beetje met het concept dat mikt op gebruiksgemak zonder technische voorkennis.
Gebruiksvriendelijk
Eenmaal de bel verbonden is met de smartphone-app, doet ze wel haar ding. Wanneer iemand aanbelt, kan je die vlot zien én ermee praten. Althans, als het geen pakjesbezorger is die al foetsie is vooraleer je je smartphone nog maar hebt aangeraakt. Het geluid van de bel is opvallend helder in beide richtingen.
De bel detecteert ook bezoekers die niet aanbellen, en je kan instellen of je daar een video van opneemt en of je daar een melding van wil ontvangen. Die opname mag wel sneller starten, want een snoodaard die tot een meter van mijn deur wandelt maar snel weer vertrekt, wordt niet opgenomen. Het is jammer dat je die gevoeligheid niet zelf kan kiezen, en het maakt de bel ook wat minder geschikt als wapen tegen dieven.
‘s Nachts en met tegenlicht zijn de opnames wel heel helder, en gezichten zijn goed zichtbaar dankzij het infrarood nachtzicht. Een pluim ook voor de camera, die filmt in Full HD en met een groothoeklens van 140 graden. Wanneer je WiFi-verbinding aan de trage kant is, download je de video’s trouwens in 720p, zoals de beelden in bovenstaande video.
Kattensnelweg
De bel leert ook bekende gezichten te herkennen, waarna je de meldingen daarvan apart kan instellen. Ze maakt ook een onderscheid tussen mensen en dieren. Onze tuin is namelijk een populaire pleisterplaats voor een zestal buurtkatten, en in een paar weken tijd begon de camera slechts een handvol keren een van die beestjes te filmen.
De software laat je ook toe om een detectiegebied af te bakenen zodat je de grond kan uitsluiten. Het is mogelijk om altijd de livebeelden te bekijken, maar alles continu opnemen gaat niet. Je kan de bel ook verbinden met Apple Homekit om bijvoorbeeld lichten te laten aanfloepen wanneer de bel iemand detecteert.
Conclusie
Samengevat is de Smart Video Doorbell van Netatmo een gebruiksvriendelijke slimme deurbel met prima geluid en beeld, inclusief een heel helder nachtzicht. Op eender welk moment kan je live kijken naar de beelden. Voor communicatie met bezoekers is ze top, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering bij het vastleggen van gasten die niet aanbellen. Het is ook jammer dat ze de WiFi-frequentie 5 GHz niet ondersteunt. Een belangrijk nadeel was tot kort de opslag op een geheugenkaartje, maar daar paste de fabrikant een mouw aan met ondersteuning voor cloudopslag. Het grootste minpunt is nu de adviesprijs van 299 euro, wat (een flinke hap) duurder is dan de concurrenten. Daar staat tegenover dat je geen abonnementskosten moet betalen, maar dat hoeft bij de concurrentie ook niet per se.
Lees ook:
Bekijk ook: zijn oude spelconsoles nu overbodig en nog drie vragen aan onze game-expert
Bekijk ook: alles over de nieuwe Super Mario-retroconsole van Nintendo
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment. -
Multimedia
Zo herken je de échte koopjes op Black Friday en Cyber Monday
Omdat fysiek shoppen er niet bij is dit jaar, is er amper nog onderscheid tussen koopjesdag Black Friday en e-commerce tegenhanger Cyber Monday. Veel elektrowinkels bekogelen je dan ook een volledig lang weekend met online koopjes op hun producten. Maar hoe kan je nu weten dat wat geafficheerd staat écht de scherpste prijs is? -
-
iHLN
Playstation bevestigt: “Meer consoles beschikbaar vóór einde van het jaar”
Er is weer hoop voor gamers die een spelcomputer van de vijfde generatie van PlayStation willen bemachtigen. Die waren sinds vorige week te koop, maar meteen uitverkocht. “De vraag naar PS5 is gigantisch”, meldt Playstation België. “We kunnen echter bevestigen dat er meer consoles beschikbaar zullen komen bij onze retailers vóór het einde van dit jaar.” -
Multimedia
Zonnepanelen op het dak? Zo laat je je grootste energievreters overdag draaien
Hoe de discussie over slimme energiemeters ook uitdraait: wie zonnepanelen heeft, verbruikt zijn elektriciteit per definitie beter overdag, wanneer ze ook wordt opgewekt. Ben jij overdag het huis uit om te gaan werken? De grootste energievreters in huis, zoals de wasmachine en de vaatwasser, laten zich tegenwoordig gelukkig prima programmeren. -
Multimedia
Nieuwe tv kopen? Bij deze merken doe je zelden een miskoop
Wie online (of in een echte winkel) op zoek gaat naar een nieuwe televisie, wordt meteen geconfronteerd met een serieus leger aan toestellen. Hoe vind je daartussen in hemelsnaam het beste toestel? Onze techredacteur dook in het aanbod. -
Multimedia
Perfect als cadeau én een must-have voor je thuiskantoor: dit zijn de beste waterkokers
Bestaat er een simpeler huishoudtoestel dan een waterkoker? Misschien niet, maar feit is dat het toch echt handige dingen zijn, die hun nut extra bewijzen in de koudere maanden van het jaar. Ze zijn populair, en dat weten de fabrikanten ook: in de Pricewatch staan er maar liefst 700 toestellen! Onze techredacteur zocht er vier goed beoordeelde modellen uit, voor kleine én grote budgetten.
2 reacties
Yvan Lissens
Johan Streulens