GETEST. Bowers & Wilkins PI7: is dit de moeder van alle Bluetooth-oortjes?
Eventjes hadden smartphonefabrikanten als Apple en Samsung de markt voor Bluetooth-oortelefoontjes zo goed als voor zich alleen, maar ze krijgen meer en meer concurrentie van gevestigde audiomerken. Die door de band minder ‘draagbaar’ zijn, maar wel een merkelijk beter geluid geven. Een nieuwe set van het Britse topmerk Bowers & Wilkins, hun debuut op deze markt, zet die tegenstelling meer dan ooit op scherp.
Het Britse audiomerk Bowers & Wilkins staat niet bepaald bekend voor de concessies die het maakt op audiogebied. Hun beste en duurste luidspreker, de Nautilus, kost 34.000 euro (en je hebt er zo dus twee nodig voor stereogeluid), en van daaruit zakt de prijslijst rustig af naar zo’n 250 euro – maar nooit lager dan dat. Ook zijn ze niet noodzakelijk de eersten in een bepaalde productcategorie: pas sinds 2010 verkopen ze bijvoorbeeld koptelefoons, die op dat moment toch al zo’n vijftig jaar op de markt waren.
Maar àls ze dan op een nieuwe rage duiken, zoals op draadloze oortjes met hun zopas gelanceerde PI7-set, stoppen ze er wel zo veel vernuft in dat ze een nieuwe standaard zetten. Of toch voor wie er de extra poen voor op tafel legt, want net als zowat alles van Bowers & Wilkins zijn de PI7-oortjes niet goedkoop: het setje heeft een winkelprijs van liefst 400 euro.
Vanzelfsprekend goeie audio
Op gebied van audio is dat flinke prijskaartje min of meer verdedigbaar. We droegen de oortjes gedurende een dikke week tijdens onze dagelijkse wandeling waarmee we de coronasleur pogen te breken, zowel in ruraal gebied als in een relatief druk stadscentrum, en hadden bij al die gelegenheden niets aan te merken op het geluid dat in onze oren werd geblazen. Uit de brede waaier van muziek die we ermee beluisterden – van de Foofies via Pink Floyd tot Wagner, met een omweg langs Joyhauser – maakten we op dat de ingebouwde speakers een prima balans vasthouden tussen lage, middelste en hoge tonen. En de noise cancelling – aanpasbaar via de app – schakelt prima omgevingsgeluiden uit. Natuurlijk zijn het ‘in-ear’-modellen, dekken ze je oren niet volledig af: in het stadscentrum kwamen sommige harde geluiden er wel doorheen. Maar voor een stel oortelefoontjes produceren ze uitstekend antigeluid.
Grote(re) grutten
Dat lag allemaal nog wel binnen de lijn der verwachtingen. Maar nu komen de lastigere punten. We weten uit ervaring dat Bluetooth-oortjes van gevestigde audiofabrikanten minder goed in de oren blijven zitten dan pakweg de AirPods van Apple of de Samsung Galaxy Buds, maar dat ze wel véél betere audio leveren. Dat is bij de PI7 niet anders, al moeten we toegeven dat de oortjes – ondanks het feit dat ze wat groter zijn omdat B&W er veel meer technologie in heeft gepropt – prima in de oren blijven zitten. Ook de bediening van de doppen zelf werkt heel intuïtief, met een combinatie van één of twee keer tikken om bepaalde snelfuncties (zoals het opnemen van een binnenkomend telefoongesprek) uit te voeren. Wel zijn ze zo gevoelig dat we geregeld een korte onderbreking van de audio voelden. Eerst dachten we dat er wat schortte aan de Bluetooth-verbinding, maar het probleem(pje) bleek iedere keer te volgen op een al te bruuske beweging.
Luxe in de oren
De app die B&W gebruikt voor de PI7 is gewoon dezelfde als die van de koptelefoons van het merk, en die kennen we al als schraal maar functioneel. Het blijft jammer dat er geen mogelijkheid in zit om te equalizen, en dus de geproduceerde tonen naar je hand te zetten via schuifregelaars, maar dat is een bewuste keuze van de fabrikant. Verder geeft de app zeer overzichtelijk alle functies aan, waaronder een aan- en uitzetbare ‘slimme’ noisecancelling die antigeluid produceert naargelang het omgevingsgeluid, die je gewoon aan en uit kunt zetten.
Qua batterijduur houdt de PI7 zich meer dan kranig, met vier uur voor de volledig opgeladen doppen en zestien uur extra dankzij de zelf oplaadbare case. Er is overigens nog iets speciaals aan die laatste: er zit een dongle bijgeleverd waarmee je hem kunt aansluiten op een toestel met een klassieke aux-uitgang, zoals een oude stereo of het audiosysteem van een vliegtuigstoel, zodat het doosje dienst kan doen als Bluetooth-zender voor de oortjes. We hebben dat niet getest omdat het aantal situaties waarin je dat nodig hebt ook niet zo veelvuldig is, maar het is mooi dat het kan.
De afwerking van de dopjes en hun case is, zoals je dat van B&W kunt verwachten, uitstekend. De oortjes hebben bovendien een IP54-rating, wat betekent dat ze bestand zijn tegen regen en zweet. Outdooractiviteiten uitvoeren en sporten moet dus gewoon kunnen met deze dingen in je oren.
Goedkoper model
Er is overigens ook een Bowers & Wilkins PI5, die aan een winkelprijs van 250 euro te koop is. Het verschil zit hem in de speakertechnologie en de ingebouwde microfoons, wat betekent dat de audio nét iets minder fris moet klinken dan dit vlaggenschipmodel. Ook is hij geen Bluetoothzender, maar dat is zoals net aangestipt eerder nice to have dan een must.
De PI7 tegenover…
Sony WF-1000XM3: Hoe verhoudt de PI7 zich tegenover deze topper van Sony? Een ware appreciatie van goeie audio is tot op grote hoogte een acquired taste, natuurlijk, maar we voelen toch dat de PI7 alles nét iets meer in balans houdt. Het belangrijkste voordeel dat de B&W houdt tegenover de WF-1000XM3 is dat het Sony-model geen regen- of zweetbestendigheid heeft.
Sennheiser Momentum True Wireless: Er zit een prijsverschil van zo’n 150 euro tussen de PI7 en dit andere toppertje van het Duitse Sennheiser, en ook daar is het voer voor discussie of de relatief brede prijskloof wel gerechtvaardigd is. Opnieuw: de PI7 geeft betere audio, maar we durven niet zeggen of dat verschil groot genoeg is om er de extra centen voor op te hoesten.
Apple AirPods/ Samsung Galaxy Buds: Deze is dan weer makkelijker. Zowel Apple als Samsung leveren prima audio af met hun eigen doppen, maar de afweging blijft natuurlijk tussen draagbaarheid (waarin dit soort mobiele dopjes uitblinken) en audio (waarvoor meer technologie binnenin nodig is, en dus wat grotere dopjes).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
-
3
REVIEW. Een laptop met uniek design, maar is ASUS Zenbook S 13 OLED handig voor onderweg?
Voldoende batterij voor een dag, compact en licht, en snel genoeg voor kantoorwerk. Zo valt de ideale laptop voor de meeste mensen te omschrijven. De ASUS Zenbook S 13 OLED komt dicht in de buurt van dat ideaal ondervonden we na onze test van bijna drie weken. -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
-
Mijntelco
Telenet en Mobile Vikings sleutelen aan abonnementen: dit moet je onthouden
Er spelen zich enkele opvallende wijzigingen af in telecomland. Zo trekt Mobile Vikings de datavolumes van zijn mobiele abonnementen verder omhoog, maar gaat ook Telenet vanaf 24 april de snelheden van een drietal van zijn formules verhogen. Tegelijk kondigde Telenet een nieuwe prijsstijging aan. Hét signaal voor de consument om te gaan vergelijken. Mijntelco.be maakt je wegwijs. -
177
Telenet verhoogt tarieven met 6 procent
Telenet trekt op 5 juni zijn abonnementstarieven met 6 procent op. Dat heeft het telecombedrijf bekendgemaakt. De vorige prijsverhoging dateert van 19 juni vorig jaar. Toen kwam er 4,7 procent bij. Net als toen verwijst Telenet naar de inflatie. -
1
Sonos lanceert Era 100 en 300: slimme speakers met één opvallend afwezige functie
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDick De Zeure
Paul Willems