Garry Kasparov in 2000.
Volledig scherm
Garry Kasparov in 2000. © AP

25 jaar geleden won IBM-supercomputer Deep Blue historische schaakpartij tegen wereldkampioen Kasparov

10 februari 1996, dat is exact 25 jaar geleden en de dag waarop IBM-supercomputer Deep Blue in Philadelphia een historisch partijtje schaak won tegen Garry Kasparov. Uiteindelijk won de toen 32-jarige wereldkampioen een week later wél de match tegen Deep Blue met 4-2. In mei 1997 pakte Deep Blue II dan revanche en klopte grootmeester Kasparov met een verschil van één spel, opnieuw in een wedstrijd over zes partijen.

4 reacties

 • SONNY Pollaere

  2 maanden geleden
  Wat een mooie herinneringen!
 • Betty Dams

  2 maanden geleden
  Als IT specialist heb ik grote bewondering voor Kasparov die in de twee matchen tegen Deep Blue toch minstens gelijke tred kon houden met de krachtigste computers van die tijd. Hij speelde niet tegen een thuiscomputertje maar tegen de krachtigste machines die grootmacht IBM kon bouwen.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Dat was pure rekenkracht en de beschikbaarheid van een enorme database met partijen voor die computer. Dat is dus geen intelligentie. Maar een recent zelf lerend schaakprogramma werkt helemaal anders. Door bij elke zet te berekenen welke zet strategisch het meest voordeel of waarde oplevert. Zonder vooruit te denken en bibliotheek om te raadplegen. Zo kan je ook schaken en hele goede schakers kloppen. En dat lijkt met dat programma goed te werken en komt dichter bij onze intelligentie.
 • Jo Nijs

  2 maanden geleden
  Ik herinner me het nog alsof het gisteren was. Mijn god, is dat al 25 jaar geleden...
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!