Garry Kasparov in 2000.
Volledig scherm
Garry Kasparov in 2000. © AP

25 jaar geleden won IBM-supercomputer Deep Blue historische schaakpartij tegen wereldkampioen Kasparov

10 februari 1996, dat is exact 25 jaar geleden en de dag waarop IBM-supercomputer Deep Blue in Philadelphia een historisch partijtje schaak won tegen Garry Kasparov. Uiteindelijk won de toen 32-jarige wereldkampioen een week later wél de match tegen Deep Blue met 4-2. In mei 1997 pakte Deep Blue II dan revanche en klopte grootmeester Kasparov met een verschil van één spel, opnieuw in een wedstrijd over zes partijen.

4 reacties

 • SONNY Pollaere

  2 weken geleden
  Wat een mooie herinneringen!
 • Betty Dams

  2 weken geleden
  Als IT specialist heb ik grote bewondering voor Kasparov die in de twee matchen tegen Deep Blue toch minstens gelijke tred kon houden met de krachtigste computers van die tijd. Hij speelde niet tegen een thuiscomputertje maar tegen de krachtigste machines die grootmacht IBM kon bouwen.
 • Gino Denil

  2 weken geleden
  Dat was pure rekenkracht en de beschikbaarheid van een enorme database met partijen voor die computer. Dat is dus geen intelligentie. Maar een recent zelf lerend schaakprogramma werkt helemaal anders. Door bij elke zet te berekenen welke zet strategisch het meest voordeel of waarde oplevert. Zonder vooruit te denken en bibliotheek om te raadplegen. Zo kan je ook schaken en hele goede schakers kloppen. En dat lijkt met dat programma goed te werken en komt dichter bij onze intelligentie.
 • Jos Nijs

  2 weken geleden
  Ik herinner me het nog alsof het gisteren was. Mijn god, is dat al 25 jaar geleden...
 1. Ineens is de mobilhome weer populair: zo financiert u de aankoop ervan
  Sparen

  Ineens is de mobilhome weer populair: zo financiert u de aankoop ervan

  Viroloog Marc Van Ranst prijst de mobilhome aan als het geknipte reisvervoer in coronatijden. Kneuterigheid ten top of juist très cool? De Belg lijkt toch vooral de laatste mening toegedaan. De camper kon de afgelopen jaren al op een groeiende interesse rekenen, maar lijkt vandaag nog populairder dan ooit tevoren. Goedkoop zijn ze dan weer niet, maar gelukkig kan u naar de bank voor een lening. Spaargids.be zocht uit waar u rekening mee moet houden.
 1. Dashcam filmt 'wielerterrorist' in Limburg
  Play

  Dashcam filmt 'wielerter­ro­rist' in Limburg

 2. 'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgische videospel voor Switch
  Play
  games

  'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgische videospel voor Switch