Ontslagen stadsarbeider wint proces tegen stad Mortsel
De ontslagen stadsarbeider Peter Spruyt (55) uit Schoten heeft het proces tegen de stad Mortsel gewonnen. Twee jaar geleden verloor hij zijn job om dringende redenen. Volgens de stad wegens herhaaldelijke werkweigering. Volgens Spruyt omdat hij niet in een met asbest vervuilde loods wilde werken en omdat hij vakbondsafgevaardigde was. De arbeidsrechtbank geeft Spruyt over de hele lijn gelijk.
Delen per e-mail
De soap rond Spruyt begon al in 2013 toen werd vastgesteld dat de loods aan Fort 4 in Mortsel vol asbest zat. Er werden werkzaamheden gestart om het asbest veilig te verwijderen. In 2017 vonden Spruyt en zijn collega’s herhaaldelijk nog asbestresten tijdens werkzaamheden rondom het fort. Elke keer werd er door de stad een procedure opgestart om het asbest opnieuw veilig te verwijderen. Behalve bij de laatste vondst van Spruyt en zijn collega’s. Althans, dat kan de stad niet aantonen. Spruyt weigerde nog in de loods te werken en werd ontslagen.
De zaak Spruyt versus Mortsel bleek na een eerste behandeling eind mei zo klaar als een klontje voor de Antwerpse arbeidsrechtbank. Een week vroeger dan gepland kregen alle partijen het eenduidige vonnis al opgestuurd en het hoefde niet eens voorgelezen worden in de rechtbank.
“Ik was enorm verrast toen we het vonnis al een week eerder in de bus kregen”, zegt de opgeluchte Peter Spruyt. “De rechtbank heeft me op alle vlakken gelijk gegeven. De stad kon niet aantonen dat ze de veiligheidsprocedures hebben gevolgd nadat we opnieuw asbest aantroffen in de loods aan het fort. De rechter oordeelde dat ik wel degelijk gegronde redenen had om het werk toen te weigeren. De arbeidsauditeur zei tijdens de eerste zitting al dat de stad me wel politiek heeft afgerekend omdat ik afgevaardigde was bij het ACV. De rechter is hem daarin gevolgd en de stad is ook veroordeeld voor syndicale discriminatie.”
Vakbondsafgevaardigde
Aan het relaas van de arbeidsauditeur aan het einde van de zitting in mei, was het inderdaad al duidelijk dat de rechtbank Spruyt gelijk zou geven. “Er zijn aanwijzingen dat Spruyt wel degelijk de prijs heeft moeten betalen voor zijn slechte relaties met de stad als vakbondsafgevaardigde”, klonk het toen. “De stad zou wellicht geen of een mildere sanctie hebben opgelegd moest Spruyt een minder belangrijke rol hebben gehad. De stad zal moeten kunnen aantonen dat er geen sprake was van discriminatie.”
Klaarblijkelijk heeft de stad dat niet kunnen aantonen. Mortsel werd veroordeeld tot het betalen van een boete en moet opdraaien voor de proceskosten. Daar bovenop moet de stad Spruyt een schadevergoeding betalen voor het verloren loon (ongeveer 20.000 euro) en een schadevergoeding voor smaad en eerroof (ongeveer 2.500 euro).
Asbest
“De rechtbank heeft twee belangrijke punten aangetoond”, zegt Peter. “Dat je vakbondsafgevaardigden niet zomaar kan ontslaan en dat je niet mag sollen met asbest. Er zit in Vlaanderen alleen al nog vier miljoen ton asbest in oude panden en constructies. Het kost misschien veel geld om dat op een veilige manier te verwijderen, maar dat is dan maar zo. Volksgezondheid is voor mij nog steeds belangrijker dan geld.”
Peter is intussen werkzaam als klusser bij Familiehulp, hij doet huishoudelijke karweien en werken bij mensen die dat zelf niet of niet meer kunnen. “Een erg mooie job waar ik me thuis voel, hopelijk kan ik dit blijven doen tot mijn pensioen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ANTWERPEN
Kindervoorstelling PAK DE POEN! wordt televisieshow: “Ook voor de mensen thuis zijn er prijzen te winnen”
De kindervoorstelling PAK DE POEN! van Compagnie Barbarie en De Studio verhuist van de planken naar het (grote) scherm. De show die begin november in het water viel, is op zaterdag 23 januari online te bekijken voor iedereen die een ticket koopt. “Een show van falen en mislukkingen en de val van het kapitalisme.” -
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
-
PREMIUMANTWERPEN
IN BEELD. Op visite bij Bricks in the City: “We gebruiken onze kinderen als excuus om zelf met LEGO te spelen”
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
PREMIUMANTWERPEN
Nood aan nieuwe hobby in deze coronatijden? Schets eens een halfnaakt model of burlesk-performer vanachter je laptop
Wie tijdens de voorbije twee lockdowns al genoeg gelopen, gefietst, getuinierd of bananenbrood gebakken heeft, kan misschien aan het tekenen slaan. Florence ‘Flo’ Agrati (37) verzamelde vanuit Antwerpen tekenaars en schilders van over de hele wereld voor haar project ‘Dr. Sketchy’s Belgium’ waarbij burleske en ietwat pikante artiesten voor model spelen. “Van hoelahoep-spelers en cabaretiers tot drag queens en acrobaten van internationale modeshows. -
Proces rond ontslagen stadsarbeider gestart: “Ontslagen omdat ik bij vakbond actief was”
De zaak tussen de stad Mortsel en voormalig stadsarbeider Peter Spruyt is woensdag van start gegaan. Spruyt werd in 2017 om dringende redenen ontslagen. Volgens de stad wegens herhaaldelijke werkweigering. Volgens Spruyt omdat hij niet in een met asbest vervuilde loods wilde werken en daar politiek voor afgerekend werd: “Ik ben ontslagen omdat ik gesyndicaliseerd was.”
4 reacties
Mieke Beirinckx
Marco Maerten
Frans Vanbelle
DIRK LEMAHIEU