Ontslagen stadsarbeider wint proces tegen stad Mortsel
De ontslagen stadsarbeider Peter Spruyt (55) uit Schoten heeft het proces tegen de stad Mortsel gewonnen. Twee jaar geleden verloor hij zijn job om dringende redenen. Volgens de stad wegens herhaaldelijke werkweigering. Volgens Spruyt omdat hij niet in een met asbest vervuilde loods wilde werken en omdat hij vakbondsafgevaardigde was. De arbeidsrechtbank geeft Spruyt over de hele lijn gelijk.
De soap rond Spruyt begon al in 2013 toen werd vastgesteld dat de loods aan Fort 4 in Mortsel vol asbest zat. Er werden werkzaamheden gestart om het asbest veilig te verwijderen. In 2017 vonden Spruyt en zijn collega’s herhaaldelijk nog asbestresten tijdens werkzaamheden rondom het fort. Elke keer werd er door de stad een procedure opgestart om het asbest opnieuw veilig te verwijderen. Behalve bij de laatste vondst van Spruyt en zijn collega’s. Althans, dat kan de stad niet aantonen. Spruyt weigerde nog in de loods te werken en werd ontslagen.
De zaak Spruyt versus Mortsel bleek na een eerste behandeling eind mei zo klaar als een klontje voor de Antwerpse arbeidsrechtbank. Een week vroeger dan gepland kregen alle partijen het eenduidige vonnis al opgestuurd en het hoefde niet eens voorgelezen worden in de rechtbank.
“Ik was enorm verrast toen we het vonnis al een week eerder in de bus kregen”, zegt de opgeluchte Peter Spruyt. “De rechtbank heeft me op alle vlakken gelijk gegeven. De stad kon niet aantonen dat ze de veiligheidsprocedures hebben gevolgd nadat we opnieuw asbest aantroffen in de loods aan het fort. De rechter oordeelde dat ik wel degelijk gegronde redenen had om het werk toen te weigeren. De arbeidsauditeur zei tijdens de eerste zitting al dat de stad me wel politiek heeft afgerekend omdat ik afgevaardigde was bij het ACV. De rechter is hem daarin gevolgd en de stad is ook veroordeeld voor syndicale discriminatie.”
Vakbondsafgevaardigde
Aan het relaas van de arbeidsauditeur aan het einde van de zitting in mei, was het inderdaad al duidelijk dat de rechtbank Spruyt gelijk zou geven. “Er zijn aanwijzingen dat Spruyt wel degelijk de prijs heeft moeten betalen voor zijn slechte relaties met de stad als vakbondsafgevaardigde”, klonk het toen. “De stad zou wellicht geen of een mildere sanctie hebben opgelegd moest Spruyt een minder belangrijke rol hebben gehad. De stad zal moeten kunnen aantonen dat er geen sprake was van discriminatie.”
Klaarblijkelijk heeft de stad dat niet kunnen aantonen. Mortsel werd veroordeeld tot het betalen van een boete en moet opdraaien voor de proceskosten. Daar bovenop moet de stad Spruyt een schadevergoeding betalen voor het verloren loon (ongeveer 20.000 euro) en een schadevergoeding voor smaad en eerroof (ongeveer 2.500 euro).
Asbest
“De rechtbank heeft twee belangrijke punten aangetoond”, zegt Peter. “Dat je vakbondsafgevaardigden niet zomaar kan ontslaan en dat je niet mag sollen met asbest. Er zit in Vlaanderen alleen al nog vier miljoen ton asbest in oude panden en constructies. Het kost misschien veel geld om dat op een veilige manier te verwijderen, maar dat is dan maar zo. Volksgezondheid is voor mij nog steeds belangrijker dan geld.”
Peter is intussen werkzaam als klusser bij Familiehulp, hij doet huishoudelijke karweien en werken bij mensen die dat zelf niet of niet meer kunnen. “Een erg mooie job waar ik me thuis voel, hopelijk kan ik dit blijven doen tot mijn pensioen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerpen
OPROEP. Overlijden, jubileum, viergeslacht, sportkampioen in jouw stad of gemeente? Laat het ons weten!
Heb jij nieuws te melden? Heb je recent afscheid moeten nemen van een dierbare, is er een viergeslacht of een jubileum in je familie, een sportkampioen in je sportclub… en wil je daarover een mooi bericht op HLN.be? Laat het ons dan zeker weten via axel.bimbenet@dpgmedia.be. -
Proces rond ontslagen stadsarbeider gestart: “Ontslagen omdat ik bij vakbond actief was”
De zaak tussen de stad Mortsel en voormalig stadsarbeider Peter Spruyt is woensdag van start gegaan. Spruyt werd in 2017 om dringende redenen ontslagen. Volgens de stad wegens herhaaldelijke werkweigering. Volgens Spruyt omdat hij niet in een met asbest vervuilde loods wilde werken en daar politiek voor afgerekend werd: “Ik ben ontslagen omdat ik gesyndicaliseerd was.” -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
-
Voetbal 1A
Joren Dom ruilt degradant Beerschot na vijf jaar in voor OHL: “Als je van 1A hebt geproefd, wil je meer”
Zijn laatste werkdag op het Kiel zit er op. Na vijf seizoenen Beerschot stapt Joren Dom (32) straks over naar OH Leuven. “Ik ga Beerschot zeker missen, maar ik wou heel graag in 1A blijven”, verklaart Dom zijn overstap. -
Oostende/Antwerpen
Man (39) komt weg met voorwaardelijke straf na dodelijke overdosis
Een 39-jarige Antwerpenaar van Wit-Russische origine heeft in de Brugse rechtbank een voorwaardelijke celstraf van 20 maanden gekregen voor zijn aandeel in een fatale overdosis in Oostende. Een dertiger liet daarbij vorig jaar het leven. -
Tweakers.net
Is een duur sporthorloge de investering waard? Expert tipt de beste exemplaren van het moment
Ga je vaak joggen, zwemmen, padellen of fietsen? Dan mag een hip sporthorloge niet ontbreken. Keuze bij de vleet in de rayon van de smartwatches. Eric van Ballegoie, expert in fitnessgadgets bij technologiesite Tweakers, legt uit waarop je zeker moet letten. Hij geeft ook zijn drie favorieten mee, voor elke prijscategorie eentje. -
ANTWERPEN
Iconisch café De Vagant gaat terug open: “Nog wel plaats voor jenever, maar niet zo gepassioneerd als voordien”
De iconische bruine kroeg De Vagant in het hartje van de binnenstad, heeft niet lang zonder uitbater gezeten. Eind vorig jaar besliste uitbater Ronald Ferket het café te verkopen en zich volledig zou storten op zijn passie voor jenever en schrijven. Enkele maanden later heeft de kroeg met Bart Daems al een nieuwe cafébaas. “Ik hoop de vaste klanten terug te kunnen verwelkomen en er zal ook nog jenever gedronken kunnen worden, maar de gedreven passie voor de sterkedrank heeft Ronald meegenomen.”
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMieke Beirinckx
Marco Maerten
Frans Vanbelle
DIRK LEMAHIEU