‘Grootouders voor het Klimaat’ stappen in vier dagen van Edinburgh naar Glasgow: “We kunnen het tij nog keren maar dan moeten we snel zijn”
MORTSELWereldleiders van alle uithoeken verzamelen zondag voor een kleine twee weken in het Schotse Glasgow voor de klimaattop COP26. Om hun bekommernissen over het klimaat over te dragen, stappen twintig ‘Grooutouders voor het Klimaat’ in vier dagen tijd van de Schotse hoofdstad Edinburgh naar Glasgow. “We vragen aan de wereldleiders dringend maatregelen te nemen om het Akkoord van Parijs te realiseren.”
Vandaag vinden er weer spijbelacties voor het klimaat plaats door scholieren in Gent en Antwerpen, maar ook hun grootouders doen hun bijdrage om druk te zetten voor een beter klimaatbeleid. Volgende week stappen twintig Grootouders voor het Klimaat van Edinburgh helemaal tot in Glasgow.
“Een tocht van honderd kilometer langs kanalen en regio’s die de opgang van de industriële revolutie markeren”, zegt Grootouder en reisleider Luc Debuyst. “We zullen een symbolische actie houden bij het standbeeld van James Watt, de uitvinder van de stoommachine. Een symbool voor de start van de industriële revolutie en daarmee ook de start, hetzij onbedoeld, van de immense uitstoot van broeikasgassen.”
Vijf van de twintig Grootouders komen uit Mortsel, ze werden vrijdagmiddag aangemoedigd en uitgewuifd door Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieu-agentschap, die niet toevallig ook in Mortsel woont. Zondag sluiten ze aan bij de andere vijftien Grootouders.
(lees verder onder de foto)
Cockerill
“We verzamelen zondag op het Luxemburgplein in Brussel”, gaat Debuyst verder. “Het ligt niet enkel voor het Europees parlement maar er staat ook een standbeeld van John Cockerill, symbool voor de start van de zware industrie op het Europees vasteland. We weten hoe hard die gebeurtenis de loop van de geschiedenis heeft bepaald. Nu is het hoog tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen en met effectief beleid het tij keren om de generaties na ons een veilige en rechtvaardige wereld na te laten.”
Parijs
“We vragen aan de wereldleiders dringend maatregelen te nemen om het Akkoord van Parijs te realiseren”, neemt Grooutouder en co-voorzitter Hugo Van Dienderen over. “We willen een leefbare toekomst voor de volgende generaties. Nu kunnen we de gevolgen van de klimaatcrisis nog temperen.”
In Glasgow staan ontmoetingen op het programma met klimaatjongeren, met federaal klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) en met de Belgische delegatieleider Peter Wittoeck.
Meer info grootoudersvoorhetklimaat.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
Grootouders voor het Klimaat voeren nu ook actie in Anuna’s thuisstad
Gelijktijdig met de spijbelende jeugd startte er begin dit jaar ook een klimaatbeweging van de derde leeftijd in ons land. Gisterenochtend zakten de ‘Grootouders voor het Klimaat’ af naar de Mortselse woensdagmarkt met een manifest voor een beter klimaatbeleid. Meer dan honderd marktbezoekers ondertekenden de eisen van de onafhankelijke burgerbeweging. -
PREMIUMAartselaar
Op bezoek in het waterslot van Robert (71), waar onthoofde Corneel nog rondspookt: “Niet echt energieneutraal, maar zonnepanelen passen niet, hé”
Al meer dan zeven eeuwen lang staat Kasteel Cleydael te pronken op eiken palen, midden in een vijver aan de Grote Struisbeek. Het indrukwekkende bouwwerk verkeerde in bijzonder slechte staat toen Robert Coosemans (71) er in 2009 eigenaar van werd. Sindsdien probeert de kasteelheer het waterslot stap voor stap de glorie van weleer te geven én het voor te bereiden op de toekomst. “Ik werd verliefd op de uitdaging die ik hier vond”, vat Robert het samen. Tijd voor een rondleiding. -
-
Youth For Climate roept jongeren op vrijdag tijdens de schooluren op straat te komen
Klimaatbeweging Youth for Climate roept jongeren op om op vrijdag 22 oktober tijdens de schooluren de straat op te gaan in Gent en Louvain-la- Neuve voor de Global Climate Strike. Op die dag zullen jongeren over de hele wereld staken voor het klimaat. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts liet eerder al weten dat hij scholen heeft gevraagd om het klimaatspijbelen altijd te bestempelen als een ongewettigde afwezigheid. -
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest. -
Antwerpen
Antwerpse onderzoekers ontdekken: hoe meer landbouw rond je woning, hoe meer pesticide in je urine
‘Op den buiten wonen’ wordt over het algemeen gezien als gezonder dan het stadsleven, maar dat blijkt niet op elk vlak waar te zijn: een team Vlaamse onderzoekers vond dat hoe meer je woning omringd wordt door landbouwvelden, hoe meer resten van het giftige product AMPA in je urine terug te vinden zijn. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch?