Discussie over retributiekosten schaatspiste Bar Brial: “Vorige uitbater moest wél betalen”
De soap rond de kunstijspiste aan Bar Brial kwam deze week weer aan bod op de Mortselse gemeenteraad. Kobe Verbelen van Café Manger vroeg zich tijdens het vragenhalfuurtje voor burgers af waarom de vorige concessiehouder wel retributiekosten moest betalen voor het publieke deel van de winterbar en de huidige niet. “Bar Brial krijgt alles in de schoot geworpen van het stadsbestuur, wij blijven dat niet slikken.”
Wanneer bekend raakte dat het stadsbestuur vijftienduizend euro investeerde in een kunststofijspiste aan Bar Brial in de shelter van Fort 4, kwam er van verschillende lokale handelaars protest. De piste komt in het publieke gedeelte van de shelter maar Bar Brial mag ze wel uitbaten en commerciële activiteiten organiseren op zowel het eigen deel van de concessie als het publieke deel van de stad. Bar Brial moet daarvoor geen retributie betalen.
BAR4
“In het collegebesluit van november 2016 staat nochtans dat daar twintig euro per vijftien vierkante meter per dag voor betaald moet worden”, hekelt Kobe Verbelen van Café Manger, die het woord voert voor verschillende lokale handelaars. “Een immens groot bedrag dus. Bovendien betaalde BAR4 zelf voor hun ijspiste. Bar Brial, een privébedrijf van buiten onze stad, krijgt alles in de schoot geworpen. Eerst de ijspiste, nu ook de vloer, ze krijgen horeca-activiteiten op het publieke gedeelte zoals een jeneverbar. Als kers op de taart zijn hun openingsuren opeens verlaat tot middernacht, terwijl er eerder afgesproken was tot negen uur. Hoe denken jullie dat de lokale horeca hier beter van kan worden?”
“Geen retributie aan zichzelf”
“Het verschil met de vorige concessiehouder is dat die op eigen initiatief en met eigen middelen een aanvraag had gedaan voor een ijspiste op het openbaar domein”, reageert Koen Dehaen (N-VA), die als schepen voor stadsprojecten en financiën de publieksvraag beantwoordt. “De concessiehouder moest dus retributiekosten betalen voor ambulante handel. Nu is de situatie volledig anders. De stad is zelf initiatiefhouder van de ijspiste op haar eigen domein. Het is logisch dat de stad geen retributiekosten aan zichzelf moet betalen.”
“Dat is naast de kwestie”, pareert Verbelen. “De ijspiste wordt namelijk uitgebaat door een privébedrijf dat er geld op verdient en bovendien jenever en andere producten verkoopt in chalets op het openbaar domein, wat in het verleden trouwens niet mocht. Als wij lokale horeca met onze activiteiten Mortsel Wintert! en Mortsel Smaakt! retributiekosten moeten betalen op openbare plaatsen waarom Bar Brial dan niet?”
“Afgewimpeld”
Daarop kwam geen antwoord meer van het bestuur. Volgens het huishoudelijk reglement mag de vraagsteller nog één keer reageren na het eerste antwoord van het bestuur en is de vraag daarmee officieel afgerond. “Schandalig”, onderbreekt Mark Schampaert van oppositiepartij Vlaams Belang. “Dat een burger op zo’n manier wordt afgewimpeld, dat heb ik in al die jaren dat ik al op deze stoel zit, nog nooit meegemaakt. Dit vragenhalfuurtje is een klucht geworden, een zoethoudertje voor de burger. Het tweede deel van de vraagsteller is wellicht te lastig voor jullie om antwoord op te geven?”
Schepen Dehaen benadrukt dat hij de vraag die op de agenda stond, beantwoord had: “De rest van de discussie moet elders gevoerd worden.” Gemeenteraadsvoorzitter Jan Claus (N-VA) maakte duidelijk dat het huishoudelijk reglement gevolgd moet worden en daarmee werd het punt afgesloten.
Vrijdagavond opent Bar Brial met kunststofijspiste. De winterbar blijft zes weken geopend. Mortsel Wintert! volgt op 14 en 15 december.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kontich
Rechterrijstrook versperd op E19 ter hoogte van Kontich
Er is een ongeval gebeurd op de E19 ter hoogte van Kontich richting Antwerpen. De rechterrijstrook is daardoor versperd. -
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Mortsel
Zo VeloVeilig is Mortsel: ontdek hier de resultaten voor uw gemeente
De inwoners van Mortsel hebben 85 gevaarlijke fietspunten aangeduid op de VeloVeilig-kaart. Dat blijkt uit het grootste fietsonderzoek ooit van Vlaanderen dat HLN gehouden heeft. Die gevaarlijke punten werden gebundeld op een gedetailleerde kaart, waarmee we andere fietsers waarschuwen en de overheid laten weten waar er nog werk aan de winkel is. Ontdek hier het volledige rapport en alle onveilige situaties in uw regio. -
-
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
PREMIUMANTWERPEN
Terug naar de hoogdagen van de Zillion met VIP-portier Werner: “Frank Verstraeten zette alle sprinklers aan en verzoop zijn publiek. Iedereen ging uit zijn dak”
-
PREMIUMAntwerpen
Heb je thuis geen concentratie? Ontdek hier 7 unieke studieplekken in Antwerpen: van Brouwerij De Koninck tot Space Post X
De zomervakantie is in zicht, maar eerst moeten studenten nog een aantal examens afleggen. Met de blok die voor de deur staat zoeken vele studenten een geschikte plek om alle leerstof te verwerken. Loop je op kot de muren op en is je slaapkamer met je kleine bureautje geen optie? Dan hoef je nog niet te panikeren. Wij zochten uit waar je in Antwerpen samen met je medestudenten de examens kan voorbereiden. Van Brouwerij De Koninck in Antwerpen tot Space Post X in Berchem. Hier blok je voor die goede cijfers. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer