Het relikwie van het Heilig Bloed wordt tijdens de Bloedprocessie door de straten gedragen. Brugges Schoonste Dag lokt elk jaar op Hemelvaart tienduizenden kijklustigen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het relikwie van het Heilig Bloed wordt tijdens de Bloedprocessie door de straten gedragen. Brugges Schoonste Dag lokt elk jaar op Hemelvaart tienduizenden kijklustigen. © Benny Proot

Heilig Haar, de hand van een pater of de tand van Cornelius: deze relikwieën werden net zoals de haren van de paus aan West-Vlaanderen geschonken

Enkele haren van de in 2014 heilig verklaarde paus Johannes Paulus II. Meer is er niet nodig om vanaf mei 2020 een massa bedevaarders naar de basiliek van Dadizele te lokken. Opmerkelijk in tijden van leeglopende kerken, maar volksdevotie leeft duidelijk nog altijd. Wij gingen op speurtocht en ontdekten dat West-Vlaanderen nog veel, soms ietwat lugubere, relieken herbergt.

2 reacties

 • Jos Dupont

  1 jaar geleden
  Pffft niet meer van deze tijd !!
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Zalig de armen van geest ,!!!juist want die kan men alles wijs maken .
 1. Onze-Lieve-Vrouwemarkt wordt aantrekkelijker
  Roeselare

  On­ze-Lie­ve-Vrouwe­markt wordt aantrekke­lij­ker

  De opwaardering van Krottegem is meer dan enkel de heraanleg van de Ardooisesteenweg. Er wordt vandaag ook al werk gemaakt van een nieuwe Spanjestraat en ook de Onze-Lieve-Vrouwemarkt gaat er steeds beter uitzien. De voorbije maanden werd er al een nieuw wandelpaadje langs het monument aangelegd, nieuwe zitbanken geplaatst, werden de borduren aan café Breda verlaagd, kreeg de speelzone een degelijke afsluiten en kregen enkele elektriciteitskastjes een kleurrijk stickerjasje. En in de toekomst volgen nog enkele ingrepen om het centrale plein van de wijk aantrekkelijker te maken. De asfaltstrook tussen de parkeerzone op het plein en het standbeeld zal worden vervangen door een groenstrook. Ook hier komt een wandelpaadje en enkele banken. Tussen de bomen aan het petanquepleintje wordt een haagje voorzien, aan de kippenzone worden hazelaars aangeplant, de speelzone krijgt een extra boom en de uitstulping ter hoogte van de hoek Onze-Lieve-Vrouwemarkt en Bruanestraat wordt omgeturnd tot bloemenweide. Ook wordt aan de veiligheid van de spelende kinderen gedacht en daarom wordt er naar een oplossing voor de boomhut gezorgd.
 1. Yvette gaat viraal nadat ze haar kast vergeet op te ruimen
  Play

  Yvette gaat viraal nadat ze haar kast vergeet op te ruimen

 2. Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemotherapie: "De kinderen geven mij kracht"
  Play

  Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemothera­pie: "De kinderen geven mij kracht"