Nucleair onderzoekscentrum ‘Den Atoom’ viert 70-jarig bestaan met 100 miljoen euro subsidies en knap kunstwerk: “We investeren nu meer dan ooit in innovatie”
MolHet nucleair onderzoekscentrum SCK CEN, in de volksmond ook wel ‘Den Atoom’ genoemd, vierde dinsdag 24 mei zijn 70ste verjaardag. Ter gelegenheid van het speciale jubileum werd op de site een groot kunstwerk onthuld, dat de hoopvolle toekomst van het centrum uitbeeldt. SCK krijgt immers een onderzoeksbudget van 100 miljoen euro van de federale overheid om voortaan ook duurzame, modulaire reactoren te onderzoeken. “Hiermee hernemen we onze oorspronkelijke opdracht”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN.
Op de 70ste verjaardag is het vooruitgangsoptimisme van bij de oprichting in 1952 van het SCK CEN verre van bekoeld. “Destijds werd SCK CEN opgericht om kernenergie in België te stimuleren en het Belgische atoomtijdperk te lanceren. Vandaag de dag zijn we rots in de branding voor een brede waaier aan nucleaire domeinen”, zegt directeur-generaal Eric van Walle. “En ik ben trots dat we telkens ook nieuwe domeinen blijven aanboren en het immense potentieel van het atoom blijven ontdekken - en dat in functie van maatschappelijke noden."
Een van de belangrijkste toepassingen daarbij is de nucleaire geneeskunde, en meer specifiek de strijd tegen kanker. “We zullen hier dan ook de komende jaren sterk op inzetten, met onze BR2-onderzoeksreactor én met nieuwe infrastructuren”, zegt Peter Baeten, die eind dit jaar aantreedt als nieuwe directeur-generaal van SCK CEN. Een tweede uitdaging die zich aandient, is de ontmanteling van de Belgische kerncentrales. “De kennis en ervaring die wij met onze BR3-drukwaterreactor opdeden, zullen we gebruiken bij de ontmanteling van de Belgische kerncentrales.”
Small Modular Reactor
Maar wat dan met kernenergie – de beweegreden voor de oprichting van SCK CEN 70 jaar geleden? Is dat onderzoeksdomein dan volledig afgesloten? Nee, integendeel. Terwijl het onderzoek naar Belgische kerncentrales zich op dit moment richt op de veiligheid en technische levensduur van reactoronderdelen, wil de federale regering voortaan ook investeren in onderzoek naar innovatieve, kleine, modulaire reactoren – de zogenaamde ‘small modular reactor (SMR)’. En daarvoor doet ze uiteraard een beroep op de ongeëvenaarde kennis en decennialange ervaring van SCK CEN. Het onderzoekscentrum krijgt daarvoor de komende vier jaar een budget van maar liefst 100 miljoen euro.
De kennis en ervaring die wij met onze BR3-drukwaterreactor opdeden, zullen we gebruiken bij de ontmanteling van de Belgische kerncentrales.
“Dit moet toelaten te onderzoeken of duurzame kernenergie technisch haalbaar is. De onderzoekers van SCK CEN behoren tot de absolute wereldtop en gaan nu op zoek naar grote doorbraken op zowel technologisch vlak als op het vlak van passieve veiligheid, non-proliferatie, minimalisatie van langlevend afval als economische haalbaarheid”, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten. De SMR’s gebruiken namelijk geen water, maar een vloeibaar metaal als koelmiddel. Daardoor wordt de nucleaire brandstof efficiënter opgebrand en blijft er op het einde van de rit minder kernafval over.
Hoopvol
Dankzij het baanbrekende onderzoek van SCK CEN de afgelopen 70 jaar heeft België daarin ook een bevoorrechte positie. Toch blijven nationale en internationale partnerschappen cruciaal om de innovatieve SMR’s te realiseren. SCK CEN kijkt echter hoopvol naar de toekomst en liet daarom ook een groot, stalen kunstwerk maken om de site te verfraaien. Het herinnert er voortaan de meer dan 850 medewerkers aan hun bijzondere bijdragen aan de maatschappij. Het kunstwerk is volledig geel gekleurd, als een teken van positiviteit en hoop, en moet de onderzoekers inspireren om te blijven innoveren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mol
Babbelkousje rondt opnieuw succesvol werkjaar af
Dankzij ‘Babbelkousje na school’ kregen 32 anderstalige kinderen uit verschillende scholen in de gemeente het afgelopen schooljaar extra hulp bij huiswerk en taal. Het succesvolle jaar werd afgesloten met een leuke activiteit voor de kinderen samen met hun ouders, broers en zussen. -
Mol
Ook basisschool Klim-Op krijgt nieuwe ZEBRApaden vóór de start van schooljaar
In tegenstelling tot veel andere Molse scholen kreeg GBS Klim-Op in Ginderbuiten nog geen nieuwe ZEBRApaden omdat er nog geen duidelijkheid was over de locaties ervan. Nu de knoop werd doorgehakt, laat de gemeente weten dat de nieuwe ZEBRApaden er nog komen vóór de start van het nieuwe schooljaar in september. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
-
Mol
Albert Heijn drie weken gesloten voor vernieuwingen
Vanaf zaterdag 25 juni tot en met dinsdag 12 juli is de Albert Heijn op de Molderdijk gesloten. De winkel wordt in die periode vernieuwd en uitgebreid. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
Mol
30 inburgeraars maken kennis met Mol
Afgelopen maanden maakten 30 inburgeraars kennis met Mol dankzij het project ‘Ken je gemeente’. Ze kregen een rondleiding langs het zwembad, de sporthal, dienst jeugd en sport, dienst toerisme, de bib, Het Kompas en het cultuurcentrum gecombineerd met een woordje uitleg. “Door in groep langs verschillende initiatieven te gaan, wordt de stap om later opnieuw contact op te nemen veel kleiner”, meent schepen voor Samenlevingsopbouw Lieve Heurckmans.