Multimiljonair betaalde geen cent belastingen
De 53-jarige Ben S., voormalig ondervoorzitter van de CD&V in Mol, is door de correctionele rechtbank in Antwerpen schuldig bevonden aan jarenlange belastingontduiking.
De man uit Zandhoven betaalde volgens de rechter elf jaar lang geen cent personenbelasting. Nochtans verraadde zijn levensstijl dat hij in die periode vele miljoenen euro's verdiende. Omdat volgens de rechtbank de redelijke termijn overschreden is, blijft de celstraf beperkt tot zes maanden voorwaardelijk.
Ben S. moest zich eind november voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verantwoorden voor onder meer schriftvervalsing, witwaspraktijken en belastingontduiking. Hij riskeerde een effectieve celstraf van drie jaar. De rechter ziet nu onvoldoende bewijzen voor de schriftvervalsing en de witwas. Hij wordt alleen schuldig bevonden aan het ontduiken van personenbelasting van 2000 tot 2005, en van 2008 tot 2012.
Het onderzoek tegen S. werd in juli 2010 opgestart nadat de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Georganiseerde Economische en Financiële Delinquentie een proces-verbaal opstelde tegen Ben S. Het proces-verbaal kwam er als uitloper van een Duits onderzoek.
Privévliegtuig
Tijdens het onderzoek bleek al snel dat Ben S. er een opvallende levensstijl op na hield. Zo kocht hij via zijn vennootschappen onder meer een privévliegtuig (in 2007) van 2,3 miljoen dollar, een motorjacht (in 2007) van 2,5 miljoen euro en een Agusta-helikopter (in 2008) van 2 miljoen euro. Hij leasede ook verscheidene voertuigen waaronder een Aston Martin, een Porsche Cayenne en een Porsche Panamera. Daarnaast biechtte S. tijdens het onderzoek ook op dat hij minstens 1 miljoen euro heeft betaald voor de sponsoring van ruiters voor internationale paardenwedstrijden, en voor de aankoop, voeding en verzorging van paarden. Ben S. was dus niet voor niets een gekend figuur in de polosportwereld. De man verklaarde tijdens het onderzoek ook dat hij in enkele jaren tijd tot 12 miljoen euro verdiend heeft door de verkoop van fondsen.
In 2001 was Ben S. nog ondervoorzitter van de CD&V in Mol. Ook in die periode heeft hij volgens de rechtbank personenbelasting ontdoken. Na zijn echtscheiding in 2005 huurde hij eerst een appartement in Knokke, nadien ook een villa in Zandhoven.
2010 tot 2012
Ben S. gaf tijdens het onderzoek toe dat hij belastingen heeft ontdoken van 2010 tot 2012, maar hij ontkent onder meer de belastingontduiking van 2000 tot 2005. Omdat hij toen niet officieel in België zou hebben gewoond. Zijn huwelijk doet hem echter de das om in het vonnis. "Voor gehuwden wordt de belastingwoonplaats geacht te zijn de plaats waar het gezin is gevestigd", aldus de rechtbank. "Het is duidelijk dat het gezin van beklaagde S. in België (Mol-Postel, red.) gevestigd was. Zijn toenmalige echtgenote en zijn kinderen waren immers in België gedomicilieerd en zijn beide kinderen liepen er school."
Luxemburg
Voor 2005 tot 2008 wordt S. niet schuldig bevonden aan belastingontduiking. Omdat voor die periode niet kan aangetoond worden dat hij zijn fiscale woonplaats in België had. Hoewel hij die jaren een appartement huurde in Knokke woonde hij toen officieel in het Groothertogdom Luxemburg. Daar werd hij in september 2008 ambsthalve afgeschreven. Sinds 2009 huurt hij een villa in Zandhoven waar hij momenteel nog woont.
Volgens de rechtbank kan niet aangetoond worden hoeveel belastingen Ben S. precies heeft ontdoken. Omdat hij een aantal jaren in Luxemburg heeft gewoond, en er net in die periode werd gegoocheld met miljoenenbedragen. Maar dat hij personenbelasting ontdoken heeft op een moment dat hij in België woonde, staat volgens de rechter wel vast. De rechtbank geeft hem zes maanden voorwaardelijk en een fiscale geldboete van 8.000 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe atletiekpiste aan Den Uyt krijgt stilaan vorm
Eind februari ging de oude atletiekpiste aan Den Uyt op de schop om plaats te maken voor nieuwe infrastructuur. Na ongeveer een maand zijn de werken al ver gevorderd.Mol -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
-
PREMIUM
Hier schreeuw je Wout van Aert naar de overwinning: 5 leuke adresjes in de Kempen om de Ronde te kijken
Zondag 2 april is het weer tijd voor de Ronde van Vlaanderen. Wie niet zelf naar de Oude Kwaremont kan afzakken om Vlaanderens Mooiste van op de zijlijn te beleven, kan dankzij live-tv gelukkig wel meegenieten in eigen streek. Wij gingen daarom op zoek naar de leukste adresjes in het koersgekke Kempen waar je topfavoriet - en trotse Kempenaar - Wout van Aert naar de overwinning kan schreeuwen.Mol -
Politie ontdekt in auto verborgen ruimte met 27 kilo cocaïne: bestuurder riskeert 3 jaar cel
De politie heeft in december 2022 in Mol een 45-jarige man betrapt met een grote hoeveelheid drugs in zijn auto. In een verborgen ruimte lag meer dan 27 kilo cocaïne verstopt. De man riskeert 3 jaar cel.Mol -
Vlaams Belang kant zich tegen erkenning Ayasofya moskee als lokale geloofsgemeenschap
De Ayasofya moskee op de Borgerhoutsendijk heeft een aanvraag ingediend om officieel erkend te worden als lokale geloofsgemeenschap. De gemeenteraad heeft daarvoor nu ook een positief advies gegeven aan de Vlaamse overheid. Vlaams Belang Mol ondersteunde de beslissing echter niet.Mol -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.